Cancerul de uter prezinta cativa factori de risc. Acestia pot fi de natura endogena si exogena.
Nu se stie cauza cancerului de uter, dar un mare rol ii revine estrogenului prin actiunea sa indelungata asupra endomentrului, fara a fi balansat de actiunea progesteronului.
Actiunea estrogenului pe endometru: estradiolul (forma activa a estrogenului) ajunge in celulele din endometru, se leaga de un receptor cu care va merge in nucleul celulei si va stimula cresterea vitezei de inmultire a acesteia.
Actiunea progesteronului: inhiba formarea receptorilor pentru estradiol si determina transformarea estradiolului in estrona. Estrona este o forma cu o activitate mai scazuta a estrogenului. Rezultatul este diminuarea proliferarii.
Factori de risc endogeni
Varsta – cancerul de uter are o frecventa mai mare in randul femeilor aflate in post-menopauza, cu varste cuprinse intre 55 si 70 de ani. Conteaza mult daca ele sunt supuse unei stimulari estrogenice.
Obezitatea – tesutul adipos transforma hormonii androgeni secretati de suprarenala in hormoni estrogeni. Tot in cadrul obezitatii ficatul va secreta mai putina globulina de legare a hormonilor, astfel va creste cantitatea libera de estrogen din sange (si astfel va ajunge la endomentru).
Diabetul – este un factor de risc datorita prezentei obezitatii si a unor tulburari metabolice.
Hipertensiunea arteriala – nu se stie exact rolul hipertensiunii, dar probabil este vorba de statusul endocrino-metabolic.
Important: triada: obezitate +diabet+ hipertensiune reprezinta cel mai important factor de risc pentru cancerul de endomentru. Se adauga: menopauza instalata tarziu, ovarele polichistice, tumori de ovar feminizante.
Factori de risc exogeni
Terapii cu hormoni estrogeni dupa menopauza. De obicei, aceste terapii se fac pentru preventia osteoporozei, a bolilor de inima si de vase, pentru a diminua simptomele menopauzei. Aceaste tratamente reprezinta un important factor de risc mai ales daca nu sunt folosite si produse cu progesteron.
Tamoxifenul folosit dupa menopauza: se utilizeaza pentru tratarea unui eventual cancer de san. Are o actiune de blocare a estrogenului. Cancerul de endometru cu celule clare poate fi determinat de acest produs. Se recomanda ca atunci cand pentru un cancer de san se practica castrarea chirurgicala, sa se practice si histerectomia.