Cei mai importanti factori de risc pentru cancerul de colon sunt polipoza, dieta, bolile inflamatorii, genetici si nu in ultimul rand fumatul.
1. Polipoza este un factor favorizant de apariţie a a cancerului de colon în măsura în care polipii adenomatoşi de la nivelul colonului se malignizează. Acest proces este influenţat la rândul lui de:
– tipul de polipi; histologic, ei se clasifică în polipi neoplazi şi non-neoplazici. Aceştia din urmă includ polipii hiperplastici, hamartroamele, agreratele limfoide şi polipi inflamatori. De cealaltă parte se gasesc polipii adenomatoşi (forma lor histologică poate să difere). Orice polip peste 1 cm în diametru, care are un grad crescut de displazie sau structura histologică viloasă este asociat cu un risc crescut de cancer colorectal.
– gradul de displazie
– polipoza familală
2. Dieta: populaţiile care consumă alimente bogate în grăsimi, au o dietă cu conţinut caloric crescut şi o alimentaţie săracă în fibre sunt mai predispuse riscului de a dezvolta cancer colorectal. Suplimentele nutritive pe bază de vitamina C, E şi betacaroten nu dimunează acest risc.
3. Boli inflamatorii ale intestinului gros:
– Rectocolita ulcerohemoragică (RUH) constituie un factor de risc în dezvoltarea acestei boli şi de acea se recomandă colonoscopia anuală pentru evaluarea necesităţii practicării unei proctocolectomii totale la pacienţii cu leziuni întinse şi la care boala a evoluat peste 8 ani
– Boala Crohn: riscul este însă mai mic decât în cazul RUH.
4. Factori genetici: existenţa cazurilor de cancer colorectal în familie creşte riscul dezvoltării acestei patologii.
5. Fumatul peste 25 de ani este un factor favorizant al apariţiei de polipi adenomatoşi.
6. Alţi factori: prezenţa în antecedente a altor cancere, expunerea la azbest.