Persoane cu risc crescut de aparitie a cancerului de col uterin, corp uterin si mamar

Factorii de risc sunt acei factori care cresc probabilitatea ca persoanele expuse acestora să dezvolte cancer. Sunt reprezentaţi de factori alimentari profesionali, comportamentali, endocrini, genetici, medicamente.

Identificarea grupelor populaţionale cu risc crescut pe baza identificării acestor factori de risc permite efectuarea unei profilaxii canceroase atât prin controale periodice clinice şi paraclinice, eventual screening, cât şi prin tratamentul leziunilor precursoare şi stărilor precanceroase identificate la aceştia.

1. Grupa de risc pentru cancerul mamar:

 • Vârsta peste 45 ani; un nodul mamar este mai frecvent: un adenom înainte de 30 ani, mastoză fibrochistică sau cancer între 35 de ani şi menopauză, aproape întotdeauna un cancer la mai mult de 2 ani de la instalarea menopauzei.
 • Factori hormonali: pubertate precoce, menopauză tardivă ca expresie a unei activităţi ovariene prelungite, naşterea primului copil la vârste  mai mari de 25 ani, lipsa alăptării, celibatul, nuliparitatea sunt factori de risc pentru cancerul mamar;
 • Predispoziţia familială este un factor de risc major la femeile cu rude de gradul I şi II care au dezvoltat cancer mamar(mamă, soră, mătuşă).
 • Condiţiile cu standard crescut de viaţă predispun la boală.
 • Alimentaţia bogată în grăsimi, obezitatea.
 • Antecedente personale patologice de mastoză fibrochistică,  cancer ductal in situ şi lobular in situ.

2. Grupa de risc pentru cancerul de col uterin:

 • Vârsta– frecvenţa maximă între 40-50 ani, carcinomul in situ este cu 10 ani mai precoce prezent;
 • Nu există predispoziţie familială pentru acest cancer;
 • Modul de viaţă pare a avea un rol important în apariţia acestui cancer fiind identificat la femeile cu raporturi sexuale precoce, multipare, parteneri multipli. Apare frecvent la prostituate şi aproape niciodată la virgine. Este mai frecvent la femeile cu nivel socio-economic scăzut precum şi în ţările slab dezvoltate.
 • Antecedentele patologice personale sunt reprezentate de infecţii frecvente genitale parazitare şi virale de cele mai multe ori netratate: Trichomonas vaginalis, papilomavirusuri de tip A 16, 18, herpesvirus de tip II. Se poate identifica prezenţa de displazii severe(CIN III) la nivelul colului uterin la cele care vor dezvolta cancer în condiţiile în care aceste leziuni nu sunt tratate corespunzător. Este obligatoriu identificarea leziunilor displazice, supravegherea şi tratamentul acestora.

3. Grupa de risc pentru cancerul de corp uterin:

 • Vârsta înaintată, de cele mai multe ori după menopauză, 60-70 ani;
 • Factorii hormonali sunt implicaţi cert în apariţia cancerului de corp uterin deoarece se constată prezenţa sa la următoarele categorii de femei:

a)      nulipare

b)      Sindrom Stein-Leventhal

c)      Administrare prelungită de estrogeni la femeile în post menopauză fără asocierea progestativelor

d)     Menarha precoce, menopauza tardivă

 • Antecedente patologice:

a)      hiperplazia polipoasă adenomatoasă a endometrului care poate fi urmată de dezvoltarea unui carcinom in situ şi ulterior un cancer invaziv

b)      triada: diabet, hipertensiune arterială, obezitate, este frecvent prezentă la femeile care dezvoltă cancer de corp uterin.


3 comentarii

 1. Multumesc pentru raspuns, dar la mine nu este inca (Doamne fereste!), CIN III, displazii severe, este doar test Babes-Papanicolau clasa III, care este frotiu suspect.

 2. As dori sa stiu daca la varsta pe care o am 55 de ani, postmenopauza (8 ani de la ultimul ciclu), pot fi probleme grave daca ultimul Pap este de clasa III, cu ascus si recomandare de bipsie. Am facut si testul HPV mi s-a gasit pozitiv, genotip 18. Mentionez ca nu mai am de foarte mult timp relatii sexuale, iar la ultima consultatie dr. nu a vazut un col urat, adica n-a vazut rana.

  • Precum scrie si in articol exista risc pentru cancerul de col uterin daca aveti:

   • HPV, tip 18
   • prezenţa de displazii severe (CIN III) la nivelul colului uterin (în condiţiile în care aceste leziuni nu sunt tratate corespunzător).

   Este obligatoriu identificarea leziunilor displazice, supravegherea şi tratamentul acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie