Simptome si tratament menopauza

Simptomele de menopauza sunt foarte diferite de la o femeie la alta si pot fi minime sau severe in unele cazuri.

Simptomele menopauzei sunt datorate nivelurilor din ce in ce mai scazute de hormoni, in special estrogeni. Bufeurile (caldura aparuta brusc, transpiratii, afecteaza 75% dintre femei) sunt cel mai comun simptom. Un mic procent de femei nu prezinta niciun simptom in afara opririi ciclului menstrual.

Simptomele mai includ ciclurile neregulate, simptome mai putin comune cum ar fi: schimbari de dispozitie, iritabilitate, tulburari ale somnului, anxietate, crestere in greutate, sani sensibili.

Exista si simptome urinare: infectii ale tractului urinar, incontinenta de stres, scurgeri de urina. Uscaciunea vaginului, disconfort in cazul unui act sexual si scaderea libidoului pot sa apara de asemenea.

Nivelurile hormonale scazute pot duce la complicatii serioase ale menopauzei: osteoporoza, fracturi si boli de inima.

Tratamentul menopauzei urmareste diminuarea simptomelor si complicatiilor care pot aparea. Acesta trebuie individualizat in functie de severitatea simptomelor, de prezenta complicatiilor si a altor boli, de varsta si istoricul medical.

La femeile fara simptome sau cu simptome minime nu este nevoie de a incepe un tratament. Singura masura este supravegherea in privinta aparitiei unor complicatii cum ar fi osteoporoza si boli de inima.

In unele cazuri tratamentul pentru a controla simptomele suparatoare ale menopauzei consta in terapia hormonala de substitutie. Aceasta medicatie poate avea efecte adverse serioase cum ar fi: cresterea riscului de a dezvolta un atac de cord si cancer. Astfel, acest tratament nu mai este recomandat.

Exista medicatii si tratamente cu mai putine efecte adverse care ajuta la controlul simptomelor menopauzei. Acestea includ luarea de vitamina E, consumarea unor alimente cu soia sau unor suplimente de soia.

Respectarea unei diete care contine un aport suficient de calciu, luarea unor suplimente de calciu si un program de exercitii pentru a mentine greutatea pot ajuta la minimalizarea dezvoltarii osteoporozei dupa menopauza.

Alte tratamente includ folosirea unor lubrifianti pentru a evita uscaciunea mucoasei vaginale, consumarea unor cantitati mari de apa, practici bune de igiena genitala, urinatul imediat dupa actul sexual ajuta la evitarea infectiilor de tract urinar. Exercitiile Kegel ajuta la reducerea incontinentei de stres.

Un program regulat de exercitii poate sa reduca mult din simptomele menopauzei: tulburarile de somn, cele de dispozitie, cresterea in greutate si scaderea concentratiei.

Exercitiile, respectarea unei diete sanatoase cu un continut scazut in acizi grasi saturati, oprirea fumatului, mentinerea unei greutati in limite normale ajuta foarte mult pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiace.


5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie