Sforaitul este o perturbare a somnului atat pentru persoana care sforaie cat si pentru persoana de langa care are un somn tulburat de zgomot.
Nu este o situatie de normalitate la care sa va adpatati fara incercarea de a o ameliora.
Un sforait cu pauze de respiratie (apnee de somn) poate fi predictor pentru viitoare boli cardiace si periculos pentru cei care sufere de boala cardiaca.
Instalarea unui sforait in somn se datoreaza unor vibratii la patrunderea aerului pe caile respiratorii inguste din zona nasului , faringelui sau gurii, putand fi implicate oricare sau mai multe din elementele anatomice: caile nazale, uvula (omuletul), palatul moale, limba, muschii laringelui sau faringelui.
Totusi structura anatomica acestor elemente inervatia muschilor faringelui si laraingelui are o pondere mica ca si cauza penetru sforait. Cel mai fracvent aparitia unui sforait se datoreaza fumatului, execesului de greutate, consumului de alcool, alergiilor sau excesului de grasime sau tesut glandular in zona gatului.
Cum putei opri sau preveni un sforait deranjant?
Ca sa scapati de sforait incercati :
- Persoanele care sforaie sunt in general obeze sau supraponderale. Daca va incadrati in aceasta categorie incercati ca prim pas antisforait sa pierdeti in greutate si veti respira mul mai usor noaptea.
- Fumatorii sforaie. Al doilea pas antisforait ar fi sa renuntati fumat daca sunteti fumator, se pare ca fumul de tigara inflamaeza si umfla tesuturile gatului facand mai dificila respiratia in timpul somnului.
- Daca beti inainte de culcare sforaitul se va accentua. Zgomotul unui sforai creste si odata cu cantitatea de alcool ingerat.
- Somniferele si chiar antihistaminicele care relaxaeaza musculatura gatului si asigura un sforait mai puternic. Evitatile daca nu sunt strict necesare fiindca iun eventualsforait.
- Sforaitul poate fi cauzat de alergii sau raceli. Daca va stiti alergic si aveti probleme cu stranutul evitati alergenii si eventual desfundati-va un nas infundat cu piacuturi nazale. Nu le folositi insa ca solutie mai mult de cateva zile pentru a inlatura deranjantul sforait.
- Pozitia de somn in care este cel mai putin probail sa sforaiti este pe o parte. Cea mai inacdecvata pozitie de somn pentru sforait este cea pe spate. Ca sa o evitati puteti folosi un truc cu mingiuta dura de palstic intr-un buzunar cusut pe spatele camasii care sa va impiedice sa adopatai involuntar pozitia pe spate in somn.
- Gatul trebuie sa stea drept ca sforaiti mai putin. Renuntati la perini inalte sau in loc sa folositi perina ridicati patul la capat ca sa feriti de sforait.
- Exista in farmacii splinturi nazale pentr sforait care se pun pe nas pentru mentinerea narilor deschise si desfundate in timpul somnului. Acestea sunt folosite si de sportivi pentru a-si ameliora respiratia.
- Linistiti-va partenerul, care trebuie sa indure un sforait indelungat toata noaptea, cu dopuri de urechi.
Fără să vă sperii , este o manifestare a începutului de diabet ! Faceți analize ; sper să n-am dreptate !
buna ziua ! sunt disperata de mancarimile puternice in zona anala.Am fost la medic,am facut analiza scaunului,nu sunt probl din acest punct de vedere,am facut o examinare pe primii 10 cm de colon,mentin curatenia,in zona respectiva,dar toate fara un rezultat.Mancarimile apar mai ales noaptea ,uneori atat de puternice incat ma trezesc din somn.Daca stie cineva un remediu de orice fel,naturist sau medicamentos(exclus proctolin si antrolin,care nu m-au ajutat) va rog sa-mi scrieti ! Multumesc !