Cauze, remedii pentru eructatie, râgâit

Eructatia (ragaitul) survine in urma aerofagiei (inghitire de aer). In tractul nostru digestiv avem in jur de 250 ml de gaze. In plus fata de acest volum de gaze, se mai adauga cantitatea de aer pe care o inghitim si gaze ce se produc in organismul nostru. La final, volumul total ajunge la mai mult de 2 litri pe 24 de ore.

Volumul de peste 2 litri e cu mult mai mare decat volumul normal pe care-l poate contine tractul digestiv si astfel surplusul va trebui sa iasa afara. Una dintre metodele prin care poate iesi este eructatia (ragaitul).

Bauturile carbogazoase si berea determina in mod sigur eructatii. Chiar cand inghitim saliva inghitim si aer, deoarece aceasta contine bule de aer.

Fara prea mult efort se poate controla volumul de aer pe care-l inghitim.

Iata cateva remedii pentru eructatii:

La fiecare inghitire pot fi inghititi pana la 150 de mililitri de aer. Aceasta este o problema mai ales pentru persoanele nervoase, nelinistite. Inghititul in sec poate duce la probleme prin inghitirea unei cantitati crescute de saliva (care contine multe bule de aer). Sfatul este sa constientizati acest lucru si sa va autocontrolati.

Trebuie sa constientizati ori de cate ori inghititi si sa va stapaniti acest reflex. Daca reusiti sa constientizati va veti controla mult mai usor. Sfaturi utile:

  • Evitati sa consumati multe bauturi carbogazoase;
  • Mancati incet si mestecati complet hrana inainte de a o inghiti;
  • Mancati numai cu gura inchisa;
  • Evitati guma de mestecat;
  • Nu beti berea direct din cutie sau din sticla, si nici nu beti cu paiul;
  • Evitati alimentele cu continut mare de aer, ca berea, inghetata, sufleurile, omletele si frisca.

Sfincterul esofagian inferior este o valva care opreste refluxul gazos inspre esofag din stomac. Nu consumati alimente care relaxeaza acest sfincter, precumL ceapa, rosii, menta, alcoolul.

Daca nu va puteti stapanii actul reflex de a inghitit strangeti cu dintii un obiect (creion), astfel incat gura sa fie inchisa si inghititul va fi mult mai greu de realizat.

Grasimile produc cantitati mari de gaze daca sunt consumate (in partea superioara a tractului digestiv). Grasimile incriminate: uleiurile, untul, margarina, smantana.

Excesele de gaze pot fi calmate cu ajutorul unor produse cu actiune antiflatulenta (contin dimeticon). Dimeticonul distruge bulele de aer mari in bule mai mici, rezultatul va fi scaderea eructatiilor.

Ghimbirul. Folositi pulbere sau planta proaspata pentru a prepara un ceai de ghimbir. Folositi o lingurita de ghimbir pentru o cana cu apa clocotita.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie