Actiunea consumului de alcool asupra organismului

Intoxicatia acuta cu alcool cuprinde: betia usoara (faza de excitatie), betia propriu-zisa (faza de incoordonare), coma.

Betia usoara corespunde unui continut de alcool in sange (alcoolemie) sub 1,5 g la mie si se manifesta printr-o stare de buna dispozitie, veselie, curaj, accelerarea ritmului cardiac, senzatie de caldura. Intr-un stadiu mai evoluat apare o neindemanare la miscari de finete si mers nesigur. Uneori, starea de veselie dispare, individul devine certaret si brutal.

Betia propriu-zisa corespunde unei alcoolemii de 2-3 g la mie. Se manifesta prin mers nesigur cu ocolirea obstacolelor, pierderea controlului, gesturilor, aparitia tremuraturilor, vederea este dubla, individul nu este constient de starea in care se afla, dispare vointa si devine somnolent.

Coma este faza cea mai grava si apare la o alcoolemie de 3-6 g la mie. Individul intra in somn profund, nu mai reactioneaza la excitanti externi, musculatura este relaxata, elimina fecale si urina, respira zgomotos, are pulsul lent si temperatura scazuta (chiar 27 grade celsius). Daca nu se intervine decesul survine la alcoolemia de 5-6 la mie.

Doza de alcool consumata care poate produce moartea este de 6-8 g la un kg de greutate corporala (la persoanele de 70kg -> 420-560g alcool, cantitate care se gaseste la un litru de bautura alcoolica in concentratie de 50%).

Intoxicatia cronica apare la persoanele care consuma alcool din obisnuinta. Dupa 5-15 ani ea se evidentiaza prin afectiuni ale:

  • aparatului digestiv: gastrita, ciroza hepatica, pancreatita, cancer;
  • sistemului nervos: polinevrita, nevrita optica, tulburari de comportament, delirium tremens, encefalopatie.
  • aparatului cardio-vascular: cardiomiopatia dilatativa;
  • glandelor endocrine: testicule, tiroida, glande suprarenale, hipofiza;

Consumul de alcool, femeia, sarcina si copilul mic:

Daca femeia alcoolica continua sa bea in perioada sarcinii, placenta va fi permeabila pentru acool, acesta va putea trece la embrion putand produce alterari ale sistemului nervos central, malformatii congenitale, tulburari de crestere, greutate la nastere sub valori normale: fenomene cuprinse in termenul de “embrio si fetopatia alcoolica”.

In perioada alaptarii, consumul alcoolului de catre mama duce la cresterea concentratiei alcoolului in lapte, aceiasi concentratie ca in sangele matern cu aparitia simptomelor de intoxicatie alcoolica la sugar. Acesti copii vor avea o intarziere in dezvoltarea fizica si psihica, rezistenta scazuta la diferite boli, rahitism, epilepsie.

Cat alcool se poate consuma fara a produce efecte negative asupra organismului:

Principiul cel mai sanatos si sigur este sa nu consumam bauturi alcoolice. Daca se incepe cu cantitati reduse exista riscul obisnuintei, a dependentei de alcool, cu dorinta imperioasa de a bea. In situatii ocazionale se poate bea o astfel de cantitate, incat alcoolemia sa nu depaseasca 0,5 g la mie (pana la aceasta concentratie, efectul alcoolului asupra organismului este nul). Pentru a realiza acest lucru, sa nu se bea alcool (in grame) mai mult decat jumate din greutatea corporala. De exemplu: la greutatea corporala, sa se bea maximum 40g alcool (echivalentul a 400 ml vin cu o concentratie alcoolica de 10 grade, sau 1 litru de bere cu concentratie alcoolica de 4 grade sau 100 ml tuica). Este recomandabil, de asemenea, sa se bea dupa mancare, in cantitati mici, repetate in timp, pentru ca ficatul sa poate metaboliza alcoolul.

Pentru a se evita aparitia cirozei si a altor afectiuni sau complicatii specifice intoxicatiei cronice sa nu se depaseasca un consum de 20g alcool pe zi, cat se poate de rar, nu zilnic.


5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie