Tratament pancreatita cronica

In pancreatita cronica se va institui un regim igieno-dietetic, un tratament medical, endoscopic si in unele cazuri chirurgical.

1. Regim igieno-dietetic: masura imperativa este renuntarea completa la alcool. In plus, nu consumati multe alimente la o masa, evitati sa consumati produse cu continut bogat in grasimi si proteine. Aceste alimente pot accentua durerea prin stimularea producerii sucului pancreatic in vederea digestiei lor. Daca pe fondul pancreatitei cronice apare o pancreatita acuta tratamentul se va face in spital.

2. Tratament medical:

  • medicamentele analgezice (impotriva durerii) se folosesc cand apar perioade dureroase. Ex: Algocalmin, Piafen.
  • substituenti enzimatici: pot diminua simptomele pancreatitei. Aceste medicamente au un efect de scadere a secretiei pancreasului (prin inlocuirea produsilor de secretia a pancreasului acesta nu va mai fi nevoit sa produca enzimele necesare digestiei). Chiar si in absenta unei malabsorbtii doza de substituenti trebuie sa fie crescuta. Exemple: Creon, Panzytrat, Festal, Cotazym, Digestal forte. Doza este de aproximativ 20 000 de unitati de lipaza pe masa. In cazul in care unul dintre aceste preparate nu este protejat de actiunea acidului gastric atunci inainte cu jumatate de ora de a lua masa luati si un medicament cu actiune antisecretorie (scade productia de acid din stomac, ex. Ranitidina, Cimetidina). Daca totusi exista inca semne ale unei digestii incomplete se vor administra si trigliceride cu lant mediu (ulei de cocos).

3. Tratament endoscopic: selectia pentru interventia endoscopica se face cu o atentie sporita. In prezent tratamentul endoscopic se foloseste din ce in ce mai mult. Tehnici:

  • papilotomie (se va face o incizie a papilei duodenale – locul pe unde sucul pancreatic se varsa in duoden);
  • punerea unei proteze pentru caile biliare sau pentru ductul Wirsung (in cazul aparitiei unor stenoze – obstructii). In urma aceste terapii s-au observat rezultate favorabile in mai mult de 85% din cazuri;
  • extractia de calculi de la nivelul ductului pancreatic. Extragerea se face utilizand balonase sau cosulete cu care se agata calculii. Daca calculul are o marime crescuta se va incerca efectuarea unei litotripsii (ESWL) pentru spargerea lui si scoaterea fragmentelor mai mici ce rezulta;
  • drenajul pseudochistelor de la nivelul pancreasului folosind ecoendoscopia.

4. Tratamentul chirurgical se face in formele de pancreatita cronica hiperalgice (dureri intense). Interventii: blocaj al plexului celiac, scoaterea unei parti din pancreas sau pancreasul in totalitate (pancreatectomie), diverse metode de derivatie intre pancreas si jejun.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie