Tuberculoza pulmonara (TBC pulmonar) este boala infecto-contagioasa, cu caracter endemic, produsa de bacteria numita Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), caracterizata prin formare de granuloame, cu inflamatie si distructie tisulara importante, localizata obisnuit pulmonar si evolutie naturala (fara tratament) cronica, consumptiva si deseori fatala.
Simptome tuberculoza pulmonara:
Debutul bolii este cel mai frecvent insidios, dominat de simptome si semne generale. Deseori insa este acut, cu hemoptizie (tuse cu sange) sau cu aspect pseudogripal sau pseudopneumonic. Uneori, depistarea este radiologica la indivizi asimptomatici. Tabloul clinic este nespecific.
Manifestarile generale sunt deseori pe primul plan: astenie fizica, anorexie, scadere ponderala (mai mult de 10% din greutate), transpiratii predominant nocturne si senzatie de febrilitate cu temperatura variabila. La femei poate aparea amenoreea recenta nejustificata.
Simptomele respiratorii ale tuberculozei sunt dominate de obicei de tusea persistenta. Tusea ce persista mai mult de 3 saptamani impune o investigatie radiologica si/sau bacteriologica pentru tuberculoza. Expectoratia este de obicei mucopurulenta, in cantitate mica, dar poate fi absenta, in special la femei. Hemoptizia este relativ frecventa, uneori inaugurala (primul simptom). De obicei este mica, dar poate fi si masiva, amenintand viata pacientului.
Examenul fizic toracic este relativ sarac (in special in formele incipiente sau localizate) si este nespecific. Pot fi prezente raluri crepitante localizate, in special dupa tuse, localizate supraclavicular, suprascapular sau interscapulovertebral. In formele cu afectare endobronsica pot aparea raluri sibilante sau ronflante localizate. Rareori, este prezent sindromul complet de condensare pulmonara.
Important: Tusea persistenta care tine mai mult de 3 saptamani este cel mai important semn de apel pentru tuberculoza pulmonara.
Tusea persistenta mai mult de 3 saptamani mai poate fi data de: astm, rinoreea posterioara, refluxul gastroesofagian, administrarea de inhibitori ai enzimei de conversie (enalapril, ramipril, prestarium), bronsiectazii (apare bronhoree mucopurulenta), bronsita cronica (marii fumatori, necesare teste ventilatorii), cancerul pulmonar (fumator, tuse cu sange), pneumoconioza (ex: silicoza), stenoza mitrala, insuficienta cardiaca stanga.
[…] prelungita sunt pirozisul (refluxul gastro-esofagian), pneumonia (o infectie grava) , astmul, tuberculoza […]