Tratament bronsita – sfaturi pentru a opri tusea

Bronsita este o infectie si o inflamatie a invelisului cailor bronsice, caile respiratorii care leaga traheea de plamani. Bronsita adesea este declansata de o infectie a cailor respiratorii superioare si daca nu este ingrijita poate duce la penumonie. In multe privinte bronsita seamana cu o raceala. De obicei este cauzata de un virus, in consecinta antibioticele nu vor face mare lucru. Totusi, uneori poate fi provocata de bacterii si in acest caz antibioticele vor avea efect.

Bronsita acuta se vindeca de obicei de la sine in 1-2 saptamani, dar persoanele cu bronsita pot ramane cu o respiratie haraita sau suieratoare luni de zile. Desi o bronsita acuta trebuie lasata sa isi urmeze cursul, exista cateva sfaturi utile pentru a respira mai usor in timpul bolii.

  1. Opriti fumatul. Aceasta este decizia cea mai importanta de pus in aplicare mai ales daca sunteti un suferind cronic. Renuntati la fumat si sansele de a scapa de bronsita cresc in mod spectaculos. Intre 90-95% dintre bronsitele cronice sunt consecinta directa a fumatului.
  2. Respingeti vehement fumatul pasiv. Evitati persoanele care fumeaza, iar daca propriul partener este fumator, determinati-l sa renunte. Fumatul practicat de alte persoane poate fi cauza bronsitei dvs.
  3. Intretineti aportul de lichide. Band multe lichide limpezi veti ajuta fluidizarea mucusului si va veti usura tusea. De la 4 la 6 pahare pe zi insemana o fapta buna pentru a scapa de bronsita. Lichidele calde sau apa simpla sunt cele mai bune. Evitati cofeina sau bauturile alcoolice (ele sunt diuretice si stimuleaza urinarea, determinand pierderea unei importante cantitati din lichidul acumulat).
  4. Respirati in atmosfera calda si umeda. Aerul cald si umed faciliteaza expectorarea mucusului. Daca aveti o flegma groasa sau dificil de eliminat prin tuse, un vaporizator va va ajuta sa fluidizati secretiile. O alternativa mai ieftina la vaporizator este un vas electric pentru fiert apa, plasat in dormitor. De asemenea, va puteti inchide in camera de baie cu dusul curgand si respirati vaporii adunati in incapere.
  5. Stati deasupra chiuvetei. Umpleti chiuveta cu apa fierbinte, acoperiti-va capul cu un prosop care sa treaca de marginile chiuvetei si inhalati vaporii 5-10 minute la cateva ore.
  6. Nu asteptati mare lucru de la expectorante. A bea lichide constituie cel mai bun procedeu de fluidizare a secretiilor.
  7. Ascultati-va tusea. Daca aveti o tuse productiva, una prin care expectorati flegma, nu incercati sa o opriti complet, deoarece daca nu veti tusi, nu veti scapa tesutul pulmonar de ceea ce el doreste sa indeparteze. Pe de alta parte, daca tusea nu este productiva, trebuie sa recurgeti la medicamente antitusive pentru a o suprima.
  8. Concentrati-va asupra prevenirii. Categoriile de persoane cu cel mai mare risc de a contracta o bronsita sunt sugarii, copii mici, fumatorii, suferinzii de boli de inima sau de plamani si cei in varsta. Persoanele vulnerabile ar trebui sa evite activitatea extenuanta in aer liber si efectuarea de exercitii fizice cand poluarea aerului este ridicata.
  9. Vaccinati-va impotriva gripei. Daca aveti o bronsita cronica, vaccinati-va antigripal in fiecare toamna. Vaccinarea antigripala este recomandata de asemenea persoanelor in varsta de peste 65 de ani, astmaticilor, cardiacilor, persoanelor cu deficit imunitar, ca si suferinzilor de alte boli cronice. O vaccinare impotriva pneumoniei pneumococice este si ea recomandata acestor categorii de persoane, precum si oricarei persoane trecute de 75 de ani.

11 comentarii

  1. buna! am o fetita de 1 luna.si are bronsita.am fost la medicul de familie mi-a dat tratament dar tot nu-i trece (inca nu l-am terminat tratamentul)se poate intampla ceva rau?este grav?>va rog rasp

  2. pai de fiecare data cand merg la doctor imi da tratament si-mi spune ca vedem copilul dupa ce termina tratamentu.
    Ei.. dupa tratament Patric este bine si cand merg la control imi spune ca nu mai trebuie sa mai ia nimic si nu trece 2 saptamani si incepe iar cu aceasi problema dar cand merg la doctor imi da acelasi tratament si-mi spune ca e de la polipi si ca-i va trece cand va creste
    SI pana atunci sa torn in copil atata antibiotic.

    • 1. mergeti la un medic specialist pediatru (nu prea am incredere in medicii de familie). 2. puneti mai mult accent pe preventie (feriti-l de frig, etc). 3. puteti sa-i dati ceai de echinacea (previne racelile).

  3. Buna sant Adriana din Bihor am 2 copii dar al mai mic intr-o luna jumate mi-a facut bronsita de3 ori Am fost la medic si mi-a spus ca e din cauza polipilor.I-am dat antibiotic deja de 3 ori plus salbutamol si humex tusa de la inceput este expectoranta copilul are 3 ani si chiar nu mai stiu cum sa procedez ma doare sufletul cand il vad asa chiar daca este bolnav se joaca si este vesel dar cand aud tusa cum se rupe ma doare sufletu.VA ROG daca puteti sa-mi dati un sfat ce sa mai fac cu el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie