In urmatoarele randuri va voi prezenta cateva sfaturi si remedii pentru a va pastra pielea imaculata si pentru a va trata acneea.
1. Schimbati fardurile. Fardurile grase provoaca aparitia bubitelor. Pigmentii din fondul de ten, fardurile rosii, cremele si lotiunile de demachiat sau hidratante de demachiat si hidratantii nu constituie o problema si nici apa. Materia grasa este cea vinovata. Ea provine de obicei din acizi grasi care sunt mai puternici decat acizii grasi proprii. Daca aveti predispozitie la acnee folositi un machiaj lipsit de materii grase.
2. Cititi etichetele produselor cosmetice. Evitati produsele care contin lanolina, izopropil miristat, lauril-sulfat de sodiu, laureth-4 si culorile rosii D&C. Ca si materiile grase aceste ingrediente sunt prea agresive pentru piele.
3. Indepartati machiajul peste noapte. Este indicata apa si sapunul. E importanta indepartarea in profunzime a machiajului, in fiecare seara, folosind un sapun neiritant si apoi clatind bine pielea cu multa apa rece.
4. Incercati sa va pastrati infatisarea naturala. Indiferent ce fard folositi, cu cat folositi mai putin, cu atat mai bine.
5. Pilula contraceptiva. Pilulele contraceptive pot ameliora sau agrava acneea, iar aceasta izbucneste de obicei dupa 10 zile de la oprirea pilulei. Unele combinatii de contraceptive pot agrava acneea: levonogestrel si ethinylestradiol sau norethisteron acetat si ethinylestradiol. Combinatia de cyproteron acetat si ethinylestradiol se gaseste sub forma unui produs hormonal pentru acnee care poate fi folosit si ca pilula anticonceptionala.
6. Lasati bubitele in pace. Nu cedati tentatiei de a scoate cosurile sau punctele albe. Un cos este o inflamatie si comprimandu-l puteti sa amplificati inflamatia. Stoarcerea unui punct alb duce la deschiderea porului respectiv, lasand continutul sa curga pe piele si in cele din urma la aparitia unui cos. Presarea usoara a unui cos care are un cap mic central de culoare galbena ajuta la eliminarea puroiului si poate stimula bubita sa se vindece mai repede. Majoritatea cosurilor dureaza 1-4 saptamani si se retrag intotdeauna. Nu se prea poate face nimic unui cos pentru a-i grabi disparitia.
7. Atacati punctele negre. Un punct negru inseamna un por complet astupat. Materia din interior are o consistenta solida si suprafata lui este largita. Partea inchisa la culoare (punctul negru) nu este murdarie – nici dermatologii nu stiu exact ce este. Se recomanda indepartarea unui punct negru prin apasarea pielii din jur.
8. Stopati intinderea acneei. Medicatia anti-acnee ar trebui aplicata pe o suprafata mai intinsa cu aproximativ un centimetru fata de dimensiunile zonei afectate pentru a impiedica raspandirea acneei: acneea tinde sa se intinda pe fata pornind de la nas spre urechi si este necesar sa tratati pielea si dincolo de zona inflamata. Se stie ca niciun preparat anti-acneic nu actioneaza asupra cosurilor pe care le aveti deja, dar previne aparitia altor cosuri.
9. Acordati o grija suplimentara pielii uscate. Este important sa va curatati minutios pielea inainte de aplicarea oricarui medicament anti-acneic, deoarere pielea uscata poate sa fie mai sensibila la peroxidul de benzoil. Nu va alarmati daca produsul provoaca inrosirea pielii: este o reactie normala.
10. Incercati ceaiul de musetel. Daca consumati ceai de musetel veti stimula sistemul imunitar. Aplicand comprese pe piele cu ceai de musetel racit, veti amelioara starea pielii si a porilor. Doua cesti de ceai de musetel baute zilnic si spalarea fetei dimineata si seara cu acelasi ceai aduc o semnificativa modificare a situatiei in bine.
11.Evitati soarele. Medicatia anti-acneica poate avea efecte adverse prin expunerea la soare.
12. Nu asociati mai multe tratamente.
[…] boli in care usturoiul are un important si remarcat rol adjuvant: astmul, bronsita, acneea, ciupercile plantare, constipatia, diareea, viermii intestinali, oxiurii, hemoroizii, epilepsia, […]
[…] Acneea este foarte des intalnita la adolescenti – aproape 80% dintre femeile si barbatii tineri fac cosuri, o jumatate dintre ele intr-o forma destul de grava pentru a necesita tratament medical. […]
[…] Dupa acnee, negii sunt cea mai frecventa problema dermatologica. In orice moment, cam 10% din populatie face negi. […]