Tratamentul pentru tuse este unul simptomatic. Antitusivele sunt utile in situatiile in care tusea devine daunatoare: tuse uscata care oboseste bolnavul, impiedica somnul (mai ales bonavii debilitati,cardiaci), accentuarea iritatiei bronmucoasei laringiene si traheo-bronsice, favorizarea bronhospasmului, contribuie la dezvoltarea emfizemului (tusea cronica, tuse persistenta) sau declanseaza hemoptizia.
In tusea intensa, cronica se recomanda antitusive cu efect central, de preferinta cele care nu dau dependenta. Tusea usoara care insoteste infectiile respiratorii nu necesita tratament.
In tusea spastica si la astmatici sunt indicate bronhodilatatoarele de genul salbutamol, terbutalina, teofilina, corticoizi.
Cel mai bun tratament in cazul tusei la copii este siropul pentru tuse Paxeladine (Oxeladina) care este asemanator codeinei administrat adultilor. Nu produce somnolenta sau constipatie. Se gaseste sub forma de sirop de tuse sau capsule.
Antitusivele de referinta pentru adulti sunt cele opioide: Codeina sub forma farmaceutica de Codeina fosfat comprimate, si Dextrometrofanul- Tusin comprimate, Humex-sirop de tuse. Se administreaza in tusea seaca, iritativa, suparatoare Codeina avand fata de Dextrometorfan si rol analgezic. Efecte adverse ale Codeinei sunt: rar constipatie, greturi, ameteli la doze terapeutice, si somnolenta cu inhibarea respiratiei la doze mari! La copii poate produce convulsii. Este contraindicata copiilor sub 5 ani, si administrarea pe perioade indelungate deoarece poate produce dependenta.
Inainte de administrarea remediilor pentru tuse trebuie sa se tina cont ca reflexul de tuse este unul benefic pentru organism, are un caracter de aparare, fiind un mecanism important pentru curatarea si drenarea arborelui respirator.
Pentru favorizarea acestui proces de curatare si drenare a arborelui respirator sunt administrate expectorante care favorizeaza aparitia tusei productive.
Astfel in tratamentul bronsitelor acute, cronice, BPCO se administreaza expectorante mucolitice (scad vascozitatea mucusului) precum: Ambroxol-Mucosolvan, Acetilcisteina-Fluimucil, ACC- administrata si in pneumonii, TBC; Carbocisteina-Fluidol, Erdosteina-Erdomed.
Pentru stimularea acestor secretii bronsice se pot folosi: Guaiafenesina, Sirogalul (sirop), Siropul de patlagina-sirop pentru copii cu bronsita acuta.