In functie de caracteristicile tusei la copii se poate depista intuitiv severitatea bolii si organul afectat. Trebuie retinut insa ca tusea in sine este un mijloc de aparare a organismului si tratamentul tusei la copii trebuie instituit doar atunci cand aceasta devine suparatoare.
Astfel o tuse uscata ca o dregere a glasului poate sugera o rinofaringita. Boala are un caracter sezonier, principala cauza este infectia virala, si tratamenul rinofaringitei este simptomatic (simptome: rinoree, tuse, febra).
Tusea latratoare, frecventa noaptea, tusea insotita de raguseala sugereaza o laringita. Laringita poate fi virala sau bacteriana si necesita consultul medicului in vederea tratamentului.
O tuse uscata, sparta poate sugera o infectie coborata la nivelul cailor respiratorii pana la trahee (traheita), in timp ce tusei bitonale, suieratoare precedata de un episod de anxietate, senzatie de sufocare trebuie acordata o atentie speciala deoarece poate sugera aspirarea unui corp strain ajuns la nivelul traheei.
Afectare bronhilor poate determina aparitia tusei la copii, nocturne, in crize care daca este uscata si quintoasa se numeste tuse convulsiva. Daca apare si dimineata, tusea este tot seaca si in crize dar uscata, spastica si insotita de o respiratie suieratoare a copilului in expir (wheezing), aceasta poate sugera o bronsiolita-infectie si inflamatie a bronsilor terminale caracteristica sugarului si copilului mic pana in 3 ani, sau chiar astm bronsic (atunci cand wheezingul este persistent).
Daca in schimb tusea care apare la copil, este o tuse umeda, suieratoare copilul poate suferi de mucoviscidoza sau bronsiectazie.
Mucoviscidoza este o boala determinata genetic in care se acumuleaza la nivelul bronhiilor secretii vascoase care determina la randul lor obstructie bronsica cronica.
Bronsiectazia este o dilatare a bronsilor insotita de de supuratie de aceea tusea umeda si suieratoare este insotita in acest caz de expectoratie. Expectoratia care insoteste tusea este muco-purulenta, apare dimineata, si la schimbarea pozitiei, si in cantitati de 100-300ml. Aceasta boala apare pe fondul altor boli sau infectii cum ar fi TBC, astm bronsic, tuse convulsiva, sau chiar aspirare de corpi straini.
Tusea uscata, de tonalitate joasa apare in pleurite. In acest caz tusea determina aparitia unei dureri toracice care este exagerata si de respiratie, stranut, pozitie. Pleuritele sunt inflamatii ale pleurei viscerale si apar cel mai adesea ca si consecinte ale pneumoniilor.
Ar fi bine daca ati mentiona in articol niste remedii naturale pentru fiecare tip de tusa. Noi de exemplu folosim pentru tusa seaca sau cea productiva siropul Prospan, siropul de ridiche cu miere si comprese calde.Multumesc