Otita medie la copil

otita medieOtita medie  acuta reprezinta inflamatia acuta bacteriana a urechii medii care poate evolua spre otita supurata si perforarea timpanului.

Cauze de otite la copii sunt infectiile virale care determina si rinofaringita acuta, infectiile virale cu Streptococcus pneumonie, Streptococul hemoliltic de grup A,  Stafilococul Auriu, Haemophilus influenzae. Factori de risc reprezinta starea de purtator faringian de streptococ, sex masculin, frecventarea creselor, expunerea la fumat pasiv, lipsa alimentatiei naturale. Spre deosebire de otita medie la adulti care poate aparea la orice  varsta, la copii incidenta maxima este in primul an de viata, si scade simtitot dupa 6 ani.

Simptome: Sunt reprezentate de otalgie – durere persistenta acuzata in interiorul urechii, febra, diminuarea auzului semnalata la copii de varsta mai mare. Otita la sugar se poate insoti de agitatie, tipat, diaree, varsaturi. In evolutie poate aprea secretia seroasa, purulenta – otita supurata.

Complicatiile principale sunt otita cronica purulenta si otomastoidita. Otita cronica se manifesta prin otoreea purulenta, supuratie sustinuta; otomastoidita corespunde afectarii secundare a mastoidei si poate conduce la afectarea auzului si intarzierea dezvoltarii vorbiirii. Forma cronica a otomastoiditei se poate insoti de scadere ponderala, incetinirea cresterii, varsaturi, diarea, tegumente palid-cenusii. Forma acuta se insoteste de febra ridicata cu aparitia unei umflaturii in spatele urechii afectate datorita unui abces care se poate evacua  spontan. De asemenea infectia se poate raspandi si din acest loc si poate determina aparitia bronhopneumoniei, infectiei urinare.

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice prezentate si exemenului clinic ORL, in urma unui consult pediatric, respectiv ORL.

Tratamentul otitei medii la copii consta in drenarea puroiului prin timpanocenteza, timpanostomie cu plasarea unui tub de drenaj, si administrarea de antibiotice, sub stricta receomandare a medicului specialist. In tratamentul cu antibiotice se folosesc uzual amoxicilina, ampicilina, sau augmentin in infectii particulare, sau in cazul copiilor cu crestere ponderala si staturala afectate se folosesc penicilina G asociata cu gentamicina in formele mai grave. Tratamentul otitei medii trebuie sa vizeze si reducerea simptomelor cu antipiretice (paracetamol), caldura locala, analgezice si sedative recomandate de medic pentru durere.

Preventia in acest caz consta in ferirea copilului de infectiile sus mentionate si asigurarea unui regim sanatos natural si a unui mediu de viata propice.  Aparitia simptomelor necesita prezentarea urgenta la medic pentru confirmarea diagnosticului si tratament si prevenirea complicatiilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie