Tromboembolism Pulmonar – Embolia Pulmonara, Cauze, Simptome, Factori de Risc

tromboembolism pulmonar embolie pulmonaraTromboembolismul pulmonar reprezinta o patologie respiratorie grava, in care artere pulmonare sau ramuri mai mici ale acestora sunt obstruate de un embol (cheag de sange venit  din circulatie). In embolia pulmonara se sisteaza astfel aportul de sange al unui teritoriu pulmonar. In functie de intinderea teritoriului afectat si de marimea embolului, gravitatea unui tromboembolism pulmonar variaza de la infarct pulmonar la insuficienta respiratorie acuta, soc cardiogen, infarct al inimii drepte sau deces.

Cauze Tromboembolism Pulmonar

Cauza in embolia pulmonara este obstruarea arterei pulmoanare, sau a ramurilor sale de catre un embol. Acest embol poate fi de natura gazoasa, din colesterol, din lichid amniotic, de natura tumorala sau din material septic. Acestea insa sunt cauze rare de tromboembolism pulmonar. Cea mai frecventa cauza de embolie pulmonara este migrarea unui embol de natura trombotica (cheag de sange). Cel mai frecvent acesta provine din venele profunde ale membrului inferior sau al pelvisului, se mobilizeaza fragmente, care prin inima dreapta ajung in arterele pulmonare. De aici vine si asocierea dintre embolia pulmonara si tromboza venoasa profunda sub denumirea de tromboembolism venos.

Factori de Risc Tromboembolism Pulmonar

In cazurile de tromboembolism pulmonar, factorii de risc se suprapun peste cei ai trombozei venoase profunde. Acestia sunt in mare parte, factori care influenteaza formarea unui tromb in sistemul venos profund:

–          Fractura sau protezare de sold sau genunchi;

–          Interventie chirurgicala sau traumatism major;

–          Lezarea maduvei spinarii;

–          Catetere centrale , chimioterapie, cancere;

–          Insuficienta respiratorie sau cardiaca cronica;

–          AVC cu paralizie;

–          Consum de anticonceptionale, sarcina, perioada postpartum, antepartum;

–          Trombofilie;

–          Alte episoade de tromboembolism pulmonar (embolie pulmonara) in antecedente;

–          Repaus la pat mai mare de 3 zile;

–          Calatorii prelungite cu masina sau avionul;

–          Obezitatea;

–          Varsta avansata;

–          Varice, fumat.

Simptome Embolie Pulmonara si Semne Clinice de Tromboembolism Pulmonar

Cele mai frecvente simptome de tromboembolism pulmonar sunt în ordinea urmatoare: dispneea (probleme cu respiratia, senzatia lipsa de aer, de sete de aer), durere toracică (dureri in piept, frecvent in partea laterala a toracelui), durere toracică substernala (in capul pieptului), tuse, sincopa (lesin cu pierderea tranzitorie a constientei), hemoptizie (tuse cu sange in expectoratie). Cele mai frecvente semne clinice de tromboembolism pulmonar în ordinea prevalenţei sunt: tahipnee (≥ 20 respiratii/min) ( frecventa respiratorie crescuta in tromboembolism pulmonar), tahicardie (> 100/min) (frecventa cardiaca marita), semne de tromboza venoasa profunda, cianoză (coloratie violaceu-albastruie la nivelul fetei), febră (> 38,5° C).


3 comentarii

  1. Buna ziua. In prezent bunica mea este internata la spitalul cardio din targu mures unde a fost diagnosticata cu tromboembolism pulmonar,avand mai multe cheaguri mai mici in plamani iar unul pe artera pulmonara.Am auzit ca in astfel de cazuri interventia chirurgicala este solutia insa medicii din targu mures ne-au zis ca nu o pot opera intrucat este cu tensiunea si poate muri pe masa de operatie spunandu-ne sa o luam acasa asteptandu-ne la ce e mai rau. Scriu aceste randuri si rog daca este cineva in cunostinta de cauza privind cazuri similare sa-mi spuna cum a procedat, ce s-a intamplat sau cum ar trebui sa procedez intrucat nu cred ca nu se poate face nimic avand in vedere ca nu este o boala incurabila sau greu de operat. va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie