Varice – simptome si complicatii

Simptome varice. Venele varicoase, numite popular varice, sunt dilatatii saculare permanente, fiind vizibile la nivelul gambei ca si cordoane albastrui sinuase, palpabile, ingrosate neregulat.
Pot fi insotite de jena dureroasa, edem al gleznei sau gambei. In timp pot deveni deranjate datorita complicatiilor:
  • Ruptura cu hematom, sau chiar sangerare abundenta in speciala in cazul statului in picioare.

Important: In acest caz tratamentul este compresiv cu bandaj, si NU aplicarea unui garou. Se va ridica membrul afectat si se va apela la medic pentru o hemostaza printr-o interventie minora.

  • Tromboza venoasa supeficiala – pe vena varicoasa poate sa se ‘blocheze’ un tromb care va stanjeni circulatia. Aceasta determina aparitia rosetii si edemului ( umflarea chair dureroasa azonei).

Se recomanda in acest caz prezentare la medic, evitare statului in piicioare , ridicare piciorului afectat, prisnite cu rivanol 1/1000 si unguente speciale cu heparinoi si hialuronidaza..

  • Insuficienta venoasa cronica care poate sa apara in 15-20 de ani de la debutul varicelor, si se instaleaza prin tulburari trofice (subtiere sau ingrosarea pieli, hiperpigmentare bruna specifica, aparitia ulcerului varicos)

Practic ulcerul varicos este cea mai grava complicatie a varicelor datorita infectiei grefate, care datorita insuficientei circulatiei se vindeca greu, iar ulcerul chiar tratat se redeschide des.


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie