Pielonefrita acuta – cauze, simptome, tratament

Pielonefrita acuta reprezinta o infectie acuta(dobandita recent) a rinichiilor, numita infectie de tract urinar inalta.  10-20% din femei prezinta in cursul vietii cel putin o data o infectie urinara.

Cauze:

Rinichii se infecteaza in 97% din cazuri cu Escherichia coli. Aceasta bacterie se gaseste in mod normal in tractul digestive al tuturor si se elimina prin scaun.  Datorita particularitatii zonei genitale a femeii si a uretrei mai scurte decat la barbati, aceasta bacterie are oportunitatea sa urce pe uretra spre vezica urinara (unde cantonata determina cistita), si daca mecanismele de aparare sunt depasite si mai sus, spre rinichi. Aceasta cale de infectie se numeste infectie inalta pe cale ascendenta.

Factori favorizanti pentru infectia rinichilor cu litiaza renala, aportul scazut de lichide, scaderea imunitatii.

In 3% din cazuri infectia se datoreaza unui alt focar la nivelul organismului, care disemineaza sangvin, infectia ajungand la rinichi prin sangele care trebuie filtrat de acesta. In aceste cazuri infectiile sunt date de bacterii ca streptococii, stafilococii, sau chiar virusuri. Modalitatea de infectare este descendenta in acest caz, pe cale hematogena (prin sange).

Simptome:

–          Debuteaza cu polaki-disurie (semn si de infectie urinara joasa) : urinari putine, dese, senzatie de urinari incomplete, uneori cu jena la urinare.

–        Febra apare in pulsee, mai mare de 38 de grade.

–          Durerile lombare (dureri de rinichi) intr-o parte, sau ambele parti, pot aparea spontan, sau provocate (la lovirea usoara a zonei).

–          Pot sa apara greturi, varsaturi, inapetenta, stare de rau generalizata.

Tabloul clinic este adesea extreme de sugestiv pentru stabilirea diagnosticului de pielonefrita, fiind necesara prezentarea de urgenta la medic pentru instituirea imediata a tratamentului.

Antibioticele chiar si dupa antibiograma, reprezinta forma curativa de tratament pentru pielonefrita acuta, trebuie insa suplinit cu repaus la pat, si aport hidric de 2500 ml pe zi.

In lipsa tratamentului efectuat corect pot aparea complicatii imediate ca: soc toxico-septic, septicemia, insuficienta renala, abcese pe rinichi, sau tardive ca pielonefrita cronica in care se diminua dimensiunile si functiile rinichiului si care la randul sau evolueaza spre insuficienta renala cronica.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie