Sinuzita acuta si cronica – simptome si complicatii

Sinuzita acuta si cronica are ca principale cauze infectiile care in prima etapa sunt de obicei virale, dupa care se pot complica cu suprainfectie bacteriana.

Sinuzita acuta bacteriana are ca principale simptome:

– Rinoreea cu aspect  purulent si/sau nas congestionat cu  dureri de sinusuri sau senzatie de tensiune sinusalå. Localizarea acestor simptome depinde de sinusul afectat.

  1. In sinuzita maxilarå durerea este perceputå la nivelul obrazului sau in maxila la radacina dintilor. In 50% din cazuri in sinuzita acuta maxilara apare si febra ca si simptom.
  2. In sinuzita etmoidalå durerea resimtita are sediu interorbitar, la coltul ochiului.
  3. In sinuzita frontalå durerea se resimte deasupra sprâncenei,
  4. Durerea din sinuzita  acuta sfenoidalå se localizeaza în portiunea superioarå a fetei sau sau in spatele ochiului, iradiind in spatele capului (occiput).

Durerile si tensiunea in sinusuri sunt agravate la aplecarea in fata sau cand persoana se afla in decubit dorsal

Sinuzita cronica – cauze:

Sinuzita cronica are ca baza o inflamatie a sinusurilor si dureaza 3luni sau mai mult se caracterizeazå prin simptome de inflamatie sinusalå ce persistå timp de 3 luni sau mai mult. Cauza de sinuzita cronica este disfunctia startului mucociliar cara asigura drenarea si curatarea sinusurilor, care la randul ei se datoreaza cel mai probabil unor infectii repetate ale sinusurilor decat unei infectii persistente.

Sinuzita cronica – simptome:

  1. Dimineata, bolnavul cu sinuzita prezinta congestie nazala cu senzatie de tensiune in sinusuri, prezenta in mod constant.
  2. Febra este mai rar prezenta, doar in cazul in care a aparut o infectie supraadaugata.
  3. Secretiile nazale pot fi schimbate. Multi pacienti semnaleazå de asemenea o modificare a secretiilor nazale (care devin groase si verzi).

Complicatii sinuzita acuta si sinuzita cronica:

1.Cea mai frecventa complicatie a unei sinuzite este cel celulita orbitara.

Celulita orbitara apare de obicei ca si complicatie a sinuzitei etmoidale. Transmiterea infectiei se face in orbita prin intermediul laminei papiracee (o lama osossa foarte subtire). Simptomele prezente intr-o astfel de complicatie a sinuzitei sunt: febra, umflarea si inrosirea orbitei si iritarea conjuctivei, protruzia globului ocular, chiar limitarea miscarilor orbitare. Celulita orbitara poate fi insotita sau poate fi confundat cu un abces orbitar care se poate drena, de aceea se recomanda CT si RMn ca metoda de investigatie. 

Tratamentul celulitei orbitare se face cu cantibiotice cu spectru larg, început imediat. Daca in 24 de ore nu apar ameliorari se recomanda drenarea sinusului.

2. Abcesul frontal subperiostal (numit si tumora pufoasa a lui Pott)  este o alta complicatie (extracraniana) a sinuzitei frontale, de data aceasta.

– Aceasta forma de abces se prezinta ca si tumefactie pastoasa care apare pe frunte si doare. Se trateaza prin drenaj al abcesului ai al sinusului, urmat de antibiotice intravenos timp de 6 saptamani.

3. Intracranian pot sa apara ca si complicatii in sinuzita cronica  sau acuta: abcesul epidural, meningita, empiemul subdural, abcesul cerebral, tromboflebita venelor durale care se datoreaza in special sinuzitelor frontale sau sfenoidale. Sinuzita acuta sfenoidala se poate complica cu tromboflebita sinusului cavernos.2 comentarii

  1. buna ziua.vin in intampinarea dvs.cu recipientul neti pot si spalaturile nazale cu solutie salina care amelioreaza si ajuta natural spre vindecarea multor afectiuni ca : alergii, febra fanului,stranut, secretii, mancarimi la ochi, guturai, astm, sinuzita cronica,puroi,mucus excesiv,cruste,iritatie, mancarimi, nas infundat,nas uscat, dureri de sinus,dureri cap,migrene,raceli frecvente, tuse,mucus,rinita la sarcina,femei gravide,post nazal, etc.se simt efectele uimitoare dupa a doua sedinta.recipient neti pot aduc pe baza de comanda din sua pret 150 ron predare personala la mine in judet sau + 10 ron coletarie prin posta romana catre alta localitate. am in stoc ! contact :
    Email: robi_sony@yahoo.com Telefon: 0741044238

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie