Sinuzita si boli ale sinusurilor – cauze si explicatii

Sinuzita este o boala des intalnita cu simptomatologie acuta, dureroasa care trebuie prevenita si tratata la timp, cunoscandu-i cauzele si factorii care-i influenteaza aparitia.

Sinusuri paranazale sunt camere cu aer care apartin oaselor capului (fetei), anexe ale nasului si care comunica cavitatile nazale.

Sinusurile maxilare si etmoidale le avem din nastere, in schimb sinusurile frontale si sfenoidale apar dupa implinirea varstei de 2, respectiv 7 ani.

Sinusurile au pe interior o patura de celule ciliate si celule care produc mucus. Rolul lor este de a mentine curate sinusurile si a asigura o permanenta drenare a sinusurilor. Mucusul este impins spre orificiile sinusurilor de comunicare a sinusurilor cu o viteza de 1cm/ minut,  datorita miscarilor cililor. Orificiile de comunicare (evacuare) a sinusurilor sunt mici (sinusul etmoidal are o osie de 1-2 mm) si de acea pot fi obstruate cu usurinta si de aici sa apara o acumulare care sa determine sinuzita.

Cauze sinuzita:

Sinuzitele se produc în principal prin blocarea orificiilor sinusale (osii) datorat edemului mucoasei. Iata principalele cauze pentru sinuzita:

  1. Cantitatea de mucus creste si celulele ciliate sunt deteriorate in cazul inei infectii virale. Infectiile virale se pot complica insa si cu infectii bacteriane.
  2. O rinita alergica poate obstrua orificiul sinusal prin polipi sau edem mucos provocat.
  3. Intubatiile, nazotraheale sau nazogastrice pot cauza obstructia  orificiilor sinusale si cauzeaza frecvent sinuzite.
  4. In pana la 10% din cazurile de infectii dentare pot sa apara sinuzite maxilare. De obicei se produc in dreptul radacinilor celui de al doilea premola, primului si celui de al doilea molar care se invecineaza cu planseul sinusului maxilar.
  5. Alte cauze sinuzita sunt:scufundårile la adâncime  (barotrauma), cålåtoriile cu avionul,iritantii chimici si diverse anomalii ale mucusului (ca si fibroza chisticå) si iritantii chimici.
  6. Corpii stråini sau chiar tumorile (ca granulomul liniei mediane, carcinomul cu celule scuamoase sau limfomul intranazal) pot pot fi cauze de sinuzita prin mecanismul de obstructie.

Vezi si simptome sinuzita si remedii sinuzita.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie