Hirsutismul de crestere in exces a parului la femei, este o problemå destul de frecventa si greu de abordat. Pot sa apara par in exces pe corp la femei si barbati, pe fata, pe abdomen, pe san, fie nesemnificativ patologic, fie ca semn al unei afectiuni mai serioase.
Distributia si cresterea pårului la persoanele normale se afla sub control complex genetic si endocrin, de aceea existå o variabilitate considerabilå în cresterea pårului printre bårbatii si femeile normale. În consecintå, cresterea anormalå a pårului este dificil de definit.
Factori determinanti
Androgenii sunt determinantii majori ai distributiei pårului la ambele sexe. Câteva tipuri de relatii pot fi definite între cresterea pårului si androgeni la indivizii normali.
Cresterea genelor, sprâncenelor si a pårului de pe corp nu este dependentå de androgeni. Pårul axilar si pubian este sensibil la mici cantitåti de androgeni; cresterea pårului în aceste regiuni începe în momentul adrenarhei sub controlul androgenilor suprarenalieni si este aproximativ egalå la bårbati si femei.
Cresterea pårului în anumite regiuni, cum ar fi fata, triunghiul pubian superior, pieptul si urechile, este mai tipicå bårbatilor si pare så necesite niveluri mai mari de androgeni produsi de testicule. În sfârsit, pårul scalpului prezintå regresie mediatå androgenic.
Factorii genetici
În pofida nivelurilor hormonale similare,distributia pårului variazå între indivizi si între diferite grupuri etnice si rasiale. Albii cu pår negru si cu ten închis de oricare sex au tendinta de a fi mai hirsutiti decât persoanele blonde sau cu tenul deschis. Asiaticii, indienii americani si negriisunt în medie mai putin hirsutiti decât albii. Asiaticii au pårul facial si corporal redus cu exceptia regiunilor axilare si pubianå, iar indienii americani, în plus, rareori dezvoltå alopecie.
Alti factori
Îmbåtrânirea este o conditie esentialå pentru unele tipuri de dezvoltare a pårului.
Spre exemplu, la bårbati, pårul de pe trunchi si extremitåti creste adeseori câtiva ani dupå ce niveluri maxime ale androgenilor plasmatici au fost atinse. Invers, pierderea androgenilor poate så nu aibå ca rezultat diminuarea cresterii normale a pårului la bårbati sau completa anulare a hirsutismului la femei.
Femeia în primul trimestru de sarcinå în mod obisnuit are o crestere a pilozitåtii pe fatå, extremitåti si sâni. Menopauza este deseori asociatå cu pierderea pårului din regiunile pubianå, axilarå si extremitåti, pe când cresterea pårului pe fatå se intensificå la femeile în postmenopauzå. Aceste modificåri nu pot fi explicate numai prin modificåri în nivelurile androgenilor.
Cauze
Medicamentele
-Cresterea excesivå a pårului poate fi cauzatå de medicamente care îsi exercitå efectele independent de androgeni çi nu produc defeminizare sau virilizare. Astfel de medicamente includ fenitoinul, minoxidilul,diazoxidul, ciclosporina si hexaclorbenzenul; cresterea pårului produså de aceçti agenti are, în general, caracterul pårului fin de pe corp.
Tumori
Debutul rapid al cresterii pårului, cu sau fårå semne însotitoare de virilizare francå, sugereazå o surså neoplazicå de androgeni. Astfel de tumori includ adenomul si carcinomul suprarenalian, tumorile ovariene ca adrenoblastomul care secretå direct androgeni si tumorile Krukenberg ale ovarului
Boala ovarelor polichistice
Cea mai frecventå cauzå a hiperandrogenismului ovarian este boala ovarelor polichistice.
Aceastå afectiune are un spectru larg de manifeståri care se întind de la hirsutismul discret la amenoree çi virilizare. Tråsåtura remarcabilå pentru diagnostic este instalarea pubertarå a anovulatiei cronice si hirsutismului. Ovarele chistice mårite, obezitatea si amenoreea (sindromul Stein-Leventhal) suntprezente la numai jumåtate sau mai putin din femeile cu aceastå dereglare si nu trebuie så fie prezente pentru diagnostic poate fi sursa excesului androgenic în absenta unei tumori.
Deficienta de 21-hidroxilazå
-cu debut întârziat este cea mai frecventå formå atenuatå a hiperplaziei suprarenaliene congenitale si a fost cea mai intens studiatå; incidenta acesteia, în populatia generalå a femeilor hirsute, oligomenoreice, este de ordinul a 1-5%.
Hirsutismul idiopatic
La multe femei cu hirsutism un diagnostic precis nu poate fi pus. Termenul hirsutism idiopatic se aplicå femeilor cu semne de exces androgenic, dar cu menstre normale, ovare cu dimensiuni normale, fårå evidenta unei tumori a suprarenalei sau ovarului si functie suprarenalianå normalå. Usoara crestere a androstendionului si testosteronului plasmatic este obisnuitå la astfel de femei cu par in exces pe mana, fata, san, abdomen.