Piciorul diabeticului – sfaturi de ingrijire

Neuropatia periferica este o complicatie a diabetului in care cu timpul concentratiile mari de glucoza lezeaza celulele nervoase, ducand la pierderea sensibilitatii.

De obicei, picioarele sunt cele mai afectate de aceasta stare, fiind predispuse la leziuni diverse. Ranile care nu se vindeca normal pot ajunge ulceratii care se pot infecta si in cazurile grave pot necesita chiar amputarea degetului sau a piciorului.

Se estimeaza ca 6 din 1000 de diabetici vor avea un membru amputat, dar marea majoritate a acestor amputari ar putea fi evitate. Iata cum:

Contactati un podolog. Odata ce ati fost diagnosticat cu diabet, luati legatura cu un podolog specializat in piciorul diabeticului pentru a va verifica cu regularitate. Un podolog va stabili daca aveti sau nu neuropatie si va va invata sa va ingrijiti picioarele. Taierea unghiilor de la picioare sau tratarea unei bataturi ori a unui corn cutanat pot fi periculoase pentru o persoana cu neuropatie si ar trebui facute de un specialist in ingrijirea picioarelor.

Purtati permanent ciorapi. Cei mai buni ciorapi sunt cei facut dintr-un amestec de bumbac si material sintetic. In zilele foarte reci purtati 2 perechi – una mai subtire direct pe piele, cealalata deasupra.

Purtati pantofi potriviti. Masura picioarelor trebuie luata curect. Masuratoarea trebuie facuta seara, cand se presupune ca sunt mai umflate dupa efortul de peste zi.

Este suficienta o pereche de pantofi de sport de buna calitate. Cautati unii care mai lasa ceva spatiu liber, care au un brant ce se poate indeparta pentru a pune la nevoie o taloneta facuta la comanda. De asemenea, pantofii trebuie sa aiba o limba groasa captusita, calcaiul capitonat si partea din fata a talpii amortizata.

Medicul va poate recomanda sa purtati talonete, dispozitive facute la comanda si care se pun in pantofi precum branturile. Taloneta apasa asupra anumitor zone ale piciorului si repartizeaza apasarea pe intreaga talpa.

Inspectati picioarele in fiecare zi. Verificati daca au umflaturi sau rani, folosind o oglinda mare pentru a privi piciorul din toate unghiurile.

Inotati. Daca aveti neuropatie, exercitiile fizice sunt chiar si mai importante. Inotul este sportul cel mai lipsit de riscuri, deoarece nu necesita nicio presiune asupra picioarelor. Dupa inot, uscati picioarele si pudrati-le cu talc pentru a evita infectiile cu cuiperci microscopice.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie