Un procent important din populatia adulta are in sange anticorpi impotriva virusului Herpes Simplex (virusul herpetic). In general, aceste persoane au fost expuse in copilarie la actiunea unui virus extrem de contagios, care provoaca herpesul, acesta fiind foarte diferit de virusul herpetic care provoaca herpesul genital.
In mod normal, dupa eruptia initiala virusul ramane inactiv in celulele nervoase, dar din cand in cand se reactiveaza. Inainte de a reaparea herpesul, veti constata o senzatie neplacuta de amorteala, furnicaturi, arsura sau mancarime la buze ori pe pielea din jurul gurii.
Exista o serie de pasi pe care ii puteti face pentru a diminua durerea provocata de un herpes si pentru a grabi vindecarea.
- Cel mai eficient medicament pentru herpes este o crema antivirala avand ca substanta de baza aciclovir in proportie de 5%. Aceasta se vinde si fara reteta in farmacii. De indata ce apar simptomele, aplicati crema pe zona respectiva de 5 ori pe zi, 5 zile consecutiv. Tratamentul reduce perioada de eruptie si limiteaza durerea. Aciclovirul va avea efect daca este administrat in primele 24 de ore de la aparitia simptomului de furnicatura, care preceda aparitia eruptiei herpetice propriu-zise.
- Daca e eruptie herpetica nu va deranjeaza, lasati-o in pace. Mentineti herpesul curat si uscat.
- Schimbati periuta de dinti. Periuta de dinti poate gazdui virusul herpetic cateva zile, reinfectandu-va dupa ce herpesul prezent se vindeca. Schimbati periuta de dinti cand observati ca sunteti pe cale de a face un herpes. Daca si dupa ce ati inlocuit-o se mai produce o eruptie herpetica, aruncati-o si pe aceasta dupa ce au aparut besicutele caracteristice eruptiei. Procedand astfel, preveniti eruptiile herpetice multiple. Iar indata ce plaga s-a vindecat complet, inlocuiti din nou periuta de dinti.
- Nu tineti periuta de dinti in camera de baie. O periuta de dinti uda tinuta intr-un mediu umed, cum este camera de baie, constituie un sediu perfect pentru Herpes Simplex. Umezeala contribuie la prelungirea vietii virusilor gazduiti de periuta de dinti. Tineti-o intr-un loc uscat.
- Folositi tuburi mici de pasta de dinti. Boala poate fi transmisa si prin intermediul pastei de dinti. Cumparati tuburi mici pe care sa le inlocuiti des.
- Protejati herpesul cu vaselina. Va puteti proteja o eruptie herpetica acoperind-o cu un strat de vaselina. Folositi un mic tampon curat de vata.
- Cercetarile arata ca zincul aplicat la prima senzatie de furnicatura, ajuta la reducerea timpului de vindecare. Incercati unguente disponibile in farmacii, cu un continut de 1% sulfat de zinc.
- Identificati tiparele. Ce s-a intamplat in viata personala exact inainte de a va a fi aparut ultima eruptie herpetica? Ce stiti despre eruptia herpetica anterioara acesteia? Daca puteti descoperi momentul in care sunteti cel mai predispus la eruptia herpetica, luati suplimente de lizina atunci cand sunteti cel mai vulnerabil. Intre declansatorii obisnuiti se afla stresul, menstruatia, lumina solara, oboseala, diferite boli minore si o larga varietate de alimente.
- Amortiti-l. Cele mai multe produse vandute fara reteta contin o cantitate de emolient care micsoreaza fisurile si usuca crustele, precum si un agent care amorteste, cum sunt fenolul si camforul.
- Protejarea buzelor de actiunea soarelui sau de expunerea la vant a fost citata de toti specialistii drept un mijloc de a preveni eruptiile herpetice.
- Evitati alimentele bogate in arginina. Virusul herpetic, pentru metabolismul sau, are nevoie de aminoacidul esential numit arginina. Renuntati la alimentele bogate in arginina: ciocolata, bauturile tip cola, mazarea, cerealele, arahidele, gelatina, castanele si berea.
- Faceti exercitii fizice. Exista dovezi ca exercitiile fizice ajuta la fortificarea sistemului imunitar. Cu cat aveti un sistem imunitar mai puternic, cu atat organismul este mai capabil sa se apere de virusi