Cea mai obisnuita cauza este bacteria E. Coli. Acest microorganism foarte raspandit traieste in mod normal in intestinele noastre si joaca un rol in digestie. Dar tipurile diferite de E. Coli pot provoca diaree prin producerea unei toxine care impiedica intestinele sa absoarba apa consumata sub forma de lichide si hrana.
Bacteriile din genul Shigella si salmonela pot provoca si ele diareea, iar un numar mic de cazuri sunt produse de rotavirusuri sau de parazitul numit giardia lamblia. Modificarile alimentare, oboseala, schimbarea fusului orar si raul de altitudine au fost toate incriminate in motivarea diareei calatorului, dar aproximativ o jumatate din cazuri raman neexplicate.
Exista modalitati de a va ajuta organismul sa lupte:
- Beti apa. Din cauza deshidratarii prin pierderea de apa si electroliti ati putea muri. Daca nu inlocuiti lichidele pierdute, ati putea sa va deshidratati in decurs de numai 24 de ore.
- Examinati-va urina. Cu cat urina este mai inchisa la culoare, cu atat aveti nevoie de mai multe lichide. Urina ar trebui sa fie deschisa la culoare, galben-pal. Daca urina inchisa la culoare persista, mai ales atunci cand scaunul este de culoare galben-deschis, trebuie sa va faceti neintarziat analizele hepatice.
- Folositi o solutie de rehidratare. O modalitate eficienta de a va rehidrata este sa apelati la o solutie de rehidratare orala. Aceste bauturi contin zahar si sare si ajuta la inlocuirea electrolitilor vitali pierduti prin diaree. De asemenea, ajuta intestinele sa absoarba apa. Pliculetele pentru rehidratare se vand fara reteta.
- Beti sucuri de fructe sau ceai slab, indulcit. Bauturile neconcentrate imbuteliate sunt si ele foarte bune, dar agitati-le inainte de a le bea, pentru a scoate acidul carbonic.
- Un medicament antidiareic continand pectina si carbonat bazic de bismut se vinde fara reteta si poate fi aliatul calatorilor. El da consistenta si fermitate scaunelor si omoara bacteriile. Nu va ingrijorati daca limba si scaunul diareic devin negre; este vorba de un efect secundar al carbonatului de bismut.
- Laxativele bazate pe fibre naturale destinate rezolvarii constipatiei ajuta si in diaree. Unele pot absorbi o cantitate de apa reprezentand de 60 de ori greutatea lor. In acest fel formand un gel in intestine.
- Faceti o analiza. Daca simptomele persista la intoarcerea acasa, va trebui facut un examen coprologic. Fara tratament, bacteriile si parazitii pot ramane luni de zile suvenirurile nedorite ale vacantei.
[…] la o diaree infectioasa (poate sa fie si diaree cu sange sau cu puroi), toxinfectie alimentara, diareea calatorului daca sunteti intr-o calatorie. Daca diareea are miros acru este vorba de o diaree de fermentatie […]
[…] Fiti atent in vacanta, puteti contracta diareea calatorului. […]