Tratamente simple pentru ochi uscati. Ochii uscati apar atunci cand ei nu mai produc destule lacrimi care sa-i mentina umezi. Uscaciunea ochilor este o problema obisnuita. Jumatate dintre persoanele trecute de 40 de ani au de-a face cu uscaciunea ochilor intr-o forma sau alta, indiferent daca este o problema intermitenta sau una persistenta. Ochii uscati reprezinta o componenta a procesului de imbatranire.
Clipitul din ochi formeaza o tripla pelicula formata din apa, grasime si mucus. In jurul varstei de 40 de ani, glandele lacrimale incep sa se leneveasca, producand mai putin lichid cu efect calmant pentru ochi. Problema este chiar si mai grava in cazul femeilor in perioada postmenopauza, deoarece modificarile hormonale usuca secretiile organismului, inclusiv lacrimile.
Termenul de “ochi uscat” este doar o denumire pentru o stare complexa si enervanta, caracterizata prin roseata, arsura, mancarime, sensibilitate la lumina si dorinta de a scarpina ochii.
Soarele, vantul, frigul, incalzirea centrala, si aerul conditionat din locuinte si birouri, statul prea mult in fata computerului sau al televizorului si chiar altitudinile mari ca pot cauza ulterior neplaceri daca aveti o uscaciune a ochilor.
O gama larga de medicamente precum decongestionantele, antihistaminicele, diureticele, anestezicele, antidepresivele, medicamentele pentru inima, remediile pentru ulcer, chimioterapia si medicamentele continand neta-blocante pot diminua productia de lacrimi si pot cauza uscaciunea ochilor.
Ce puteti face:
1. Aplicati o compresa calda. Daca din cand in cand va simtiti ochii uscati, puneti o compresa calda pe pleoape 5-10 minute, de 2 sau de 3 ori pe zi. Aceasta stimuleaza curgerea lacrimilor.
2. Optati pentru un unguent. Pentru a combate cazurile in care uscaciunea ochilor va face somnul insuportabil si pentru a alina durerea, cand mergeti la culcare aplicati un amestec de colir (lacrimi artificiale) cu unguent, care blocheaza umezeala in tesuturi. Aceste unguente supervascoase, vandute fara reteta, contin vaselina si ulei mineral si au calitatea ca adera la tesut si nu se scurg. Aceste unguente va pot incetosa vederea scurt timp, asa ca este bine sa le aplicati atunci cand deja va aflati in pat.
3. Evitati lentilele de contact. Daca va simtiti ochii uscati si iritati, ultimul lucru de care aveti nevoie este lentila de contact. In esenta, acestea actioneaza ca un burete care absoarbe lacrimile artificiale sau naturale. Cand in ochi exista deja mai putine lacrimi, lentilele de contact pot usca si mai mult ochii, ii pot irita, inrosi si ii fac sensibili la lumina.
4. Purtati ochelari cu protectie laterala. Deoarece vantul si soarele pot sa va usuce si mai mult ochii, purtati ochelari de soare cu extraprotectie, preferabil laterala.
5. Un jet de caldura sau de aer conditionat poate fi exact ceea ce are nevoie restul corpului pentru a face mai suportabila o calatorie cu automobilul, dar o curgere directa si continua de aer cald sau rece pe ochi poate sa ii irite si mai mult.
6. Bucurati-va de aerul proaspat. Deschideti fereastra si lasati sa intre aer curat. In felul acesta va patrunde si umezeala atat de necesara, care poate face mult bine ochilor.
7. Aduceti vegetatie in camera. Cumparati o planta de apartament sau chiar doua si puneti-le in camerele in care va petreceti cel mai mult timp. Acestea pot creste umiditatea camerei.
8. Clipiti des. Daca activitatea profesionala implica petrecerea multor ore in fata computerului, faceti din cand in cand cate o pauza pentru clipit.
[…] un acid gras care reprezintă o modalitate pentru menținerea sănătății ochilor, prevenirea sindromului ochiului uscat, a degenerescenței maculare, constituindu-se intr-o protecție pentru celulele fotoreceptoare, din […]