Cardiopatie ischemica explicata, cauze, tratament

Cardiopatia ishemica cuprinde o serie de boli cu legatura intre ele, datorita evolutiei. In ordinea severitatii acestea sunt: angina pectorala, infarctul miocardic, insuficiente cardiaca, unele aritmii si chiar moartea subita.

Pentru a intelege ce este, si simptomele cardiopatiei ishemice, trebuie inteles substratul ei – afectarea inimii, pornind de la cauzele care o provoaca.

Cauze si factori de risc, patologia explicata:

1. Arterele coronare sunt vasele care iriga (hranesc) muschiul cardiac. Depozitul de grasimi pe interiorul acestora constituie placa de aterom. Acest proces, de ingustare a lumenului vasului prin formare de placi de aterom, se numeste ateroscleroza si are ca principali cauzatori si factori de risc fumatul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si hipercolesterolemia.

2. Cu timpul placa de aterom se stabilizeaza, se fibrozeaza, jenand fluxul de sange catre inima. Astfel o inima care primeste mai putin sange (proces numit ischemie) nu va face fata efortului de a pompa in conditii de solicitare mai mari. Atunci apare angina pectorala , caracterizata prin: durere in piept ca si o gheara, care apare de cele mai multe ori dupa efort( de la usor la moderat in functie de gradul de ischemie – de obstruarea vasului).

3. Atunci cand vasul cu ateroscleroza este obstruat complet ( sau pe un vas obstruat partial, se poate intampla sa se opreasca sau sa se formeze un asa-zis cheag de sange – tromb care opreasca definiv circulatia acelui vas), se sisteaza hranirea cu sange, deci oxigen a unei portiuni de miocard. Acesta practic moare, isi pierde proprietatea contractila, boala fiind cunoscuta ca infarctul miocardic. Pe acest fond pot sa apara si artimii grave, sau rupturi ale peretului muscular din respectiva zona, complicatii extrem de periculoase ale infarctului.

Ca si simptome, in infarctul miocardic durerea este asemanatoare cu cea din angina pectorala dar cu durata mai mare (peste 20 de minute), mai intensa, cu frecventa iradiere pe bratul stang pana in ultimele degete, gat, mandibula, spate sau abdomen, si insotita si de alte simptome (de la tanspiratii, greata, varsaturi, ameteli, lesin).

Tratament:

  • Primul pas si cel mai necesar este preventia, prin inlaturarea factorilor de risc ca fumatul, sedentarismul, alimentatia bogata in grasimi. Exercitiul fizic ( chiar 30 de minute de mers pe jos zilnic), dieta si chiar o alimentatie bogata in acizi grasi omega 3 si omega 6, protejeaza inima.
  • In angina pectorala se folosesc medicamente vasodilatatoare care amelioreaza afluxul de sange ca nitroglicerina, medicamente care usureaza munca iniimii ca inhibitoarele de enzima de conversie ex. Perindoprilul, beta-blocantele ca metoprolul, blocantele de calciu ca si Nifedipina. Reglarea dozelor si formarea de combinatii tine de competenta si experienta medicului cardiolog.
  • Pentru placile de aterom: pentru stabilizarea lor, prevenirea formarii suplimentare , prevenirea formarii trombilor si dizolvarea lor se folosesc, medicamente din clasa statinelor, antiagregantelor, anticoagulantelor, fibrinoliticelor.
  • Infarctul miocardic este o urgenta majora tratata in serviciul de urgenta. Se folosesc  oxigenul pe masca, antiaritmice, antalgice, antiagregante (jumatate de aspirina forma masticabila se poate administra si imediat la domiciliu) si cel mai important fibrinolitice pentru dizolvarea trombului. Se poate practica cel mai bine in primele 6 ore angioplastia transluminala percutana, dezobstruarea lumenului cu un cateter, si cel mai bine redimensionarea vasului cu aplicare de stent pentru prevenirea reaparitiei infarctului datorita aceluiasi vas.

4 comentarii

  1. […] Arterele sunnt vasele sangvine care transporta sangele cu oxigen spre organe si tesuturi, deci care le hranesc. Colesterolul depus pe interiorul lor formeaza placi de aterom care ingusteaza lumenul vaselor de sange si impiadica un flux normal si o perfuzie normal a tesuturilor care dor ( spre exemplu picioarele si gambele dor in claudicatia intermitenta, apar dureri in piept in angina pectorala). Durerea apare ca un semn de suferinta a unu itesut/organ care nu este suficient hranit (ischemie). […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie