Acizii omega 3 si omega 6-indispensabili sanatatii inimii si echilibrului emotional

Acizii grasi omega 3 si omega 6 nu sunt sintetizati de corpul nostru si trebuie luati din alimentatie. Iata cateva dintre uimitoarele lor proprietati,  dar si foarte important, cat trebuie sa consumam si  in ce alimente ii gasim.

Acizi omega 3 au ca principala proprietate stabilizarea placii de aterom, consumarea lor prevenind infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale, problemele cu circulatia periferica .

De asemenea au un rol benefic in redobandirea optimismului, pozitivarea gandirii si a deciziilor, sporirea atentiei si concentratiei, restabilirea echilibrului emotional. Recent s-a demonstrat si utilitatea lor in preventia cancerului de san.

Se gasesc in: ulei de nuci sau rapita-8-12 gr./100 de gr, ulei de germeni de grau  sau soia– 6-7 gr./100 gr., peste sau grasime de gaina, unt 1-6 gr./100 gr. .

Important:

  • Se recomanda un consum de 2 gr de acizi grasi omega 3.
  • Se oxideaza usor, deci alimentele cu acesti acizi trebuie consumate rapid, si in combinatie cu fructe sau legume care contin antioxidanti.
  • Pentru a-si exercita efectele benefice trebuie ca sa existe un echilibru si cu acizii grasi omega 6, adica sa se consume combinat si ulei de floarea soarelui.

Acizi grasi omega 6 au rol in scaderea colesteroluilui ‘rau’, colesterolul ldl.

Se gasesc in: ulei de floarea soarelui, soia, nuci sau germeni de grau-50-70gr./100 gr., margarina-30-50gr/100gr., ulei de rapita, arahide sau grasime de gaina-10-30 gr/100gr., ulei de masline, ou, unt, untura de peste 1-10gr/100gr.

->Iata  si cateva principii usor de atins in alimentatie pentru echilibrarea consumului acestor acizi grasi:

  1. Alegeti carnea de peste ( consum recomandat 2-3 ori pe saptamana) si cea slaba pentru consum.
  2. Reduceti consumul de unt, lactate, si branzeturi grase, dar nu le scoateti de tot din alimentatie.
  3. Nu e recomandat depasirea consumului de 3 oua pe saptamana.
  4. Mezelurile trebuie evitate pe cat posibil, iar alcoolul consumat in doze mici.

9 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie