Acizii grasi omega 3 si omega 6 nu sunt sintetizati de corpul nostru si trebuie luati din alimentatie. Iata cateva dintre uimitoarele lor proprietati, dar si foarte important, cat trebuie sa consumam si in ce alimente ii gasim.
Acizi omega 3 au ca principala proprietate stabilizarea placii de aterom, consumarea lor prevenind infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale, problemele cu circulatia periferica .
De asemenea au un rol benefic in redobandirea optimismului, pozitivarea gandirii si a deciziilor, sporirea atentiei si concentratiei, restabilirea echilibrului emotional. Recent s-a demonstrat si utilitatea lor in preventia cancerului de san.
Se gasesc in: ulei de nuci sau rapita-8-12 gr./100 de gr, ulei de germeni de grau sau soia– 6-7 gr./100 gr., peste sau grasime de gaina, unt 1-6 gr./100 gr. .
Important:
- Se recomanda un consum de 2 gr de acizi grasi omega 3.
- Se oxideaza usor, deci alimentele cu acesti acizi trebuie consumate rapid, si in combinatie cu fructe sau legume care contin antioxidanti.
- Pentru a-si exercita efectele benefice trebuie ca sa existe un echilibru si cu acizii grasi omega 6, adica sa se consume combinat si ulei de floarea soarelui.
Acizi grasi omega 6 au rol in scaderea colesteroluilui ‘rau’, colesterolul ldl.
Se gasesc in: ulei de floarea soarelui, soia, nuci sau germeni de grau-50-70gr./100 gr., margarina-30-50gr/100gr., ulei de rapita, arahide sau grasime de gaina-10-30 gr/100gr., ulei de masline, ou, unt, untura de peste 1-10gr/100gr.
->Iata si cateva principii usor de atins in alimentatie pentru echilibrarea consumului acestor acizi grasi:
- Alegeti carnea de peste ( consum recomandat 2-3 ori pe saptamana) si cea slaba pentru consum.
- Reduceti consumul de unt, lactate, si branzeturi grase, dar nu le scoateti de tot din alimentatie.
- Nu e recomandat depasirea consumului de 3 oua pe saptamana.
- Mezelurile trebuie evitate pe cat posibil, iar alcoolul consumat in doze mici.
[…] consumului unei cantități prea mici de acizi grași Omega-3 este degradarea retinei, implicit a celulelor fotoreceptoare. Astfel, este recomandat sa consumați […]
[…] o alimentatie care contine 75% fructe si legume, dar care nu dureaza mai mult de 5 zile. In plus alimente bogate in acizi omega 3, scad colesterolul din […]
[…] contine acizi grasi omega 3 (grasimi sanatoase) care scad nivelul LDL si a trigliceridelor si in acelasi timp cresc nivelul de […]
[…] consumul de omega-3. Doua schimbari in obisnuintele alimentare sunt de natura sa va mentina umezeala pielii. Consumati […]
[…] de acizi grasi mononesaturati (din uleiul de masline) si polinesaturati ( cei afla-6 se gasesc in uleiul de soia si in floarea soarelui, iar cei afla-3 in uleiul de […]
[…] Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 au rol protector cardiovascular. […]
[…] Colon Help este un produs ce contine fibre vegetale solubile, insolubile si un nivel ridicat de acizi omega 3. Aceste fibre vegetale cand vor lua contact cu lichidele vor creste in volum de cateva ori, […]
[…] fizic ( chiar 30 de minute de mers pe jos zilnic), dieta si chiar o alimentatie bogata in acizi grasi omega 3 si omega 6, protejeaza […]
[…] se recomanda a fi usoare in grasimi si zahar si bogate in vitamina C si acizi omega 3, deorece acestea impiedica formarea […]