E-urile cancerigene, nocive sau periculoase sunt aproximativ in toate alimentele cumparate. Daca vrem sa ne ferim de un consum excesiv al lor si mai ales de efectele lor cancerigene, trebuie sa deschidem bine ochii cand citim etichetele. Actual exista un trend al producatorilor de a masca aceste ‘E’-uri prin folosirea denumirii chimice a substantei sau mentionarea lor ca si ‘con servanti’, ’emulsificatori’, ‘potentiatori de gust si/sau aroma’, ‘edulcoranti’, ‘acidifianti’, ‘propulsori. Deschide-ti bine ochii si la aceste denumiri.
Trebuie stiut insa ca nu toate ‘E’-urile sunt nocive. Multe alimente depind de adaosul de coservanti. Trebuie doar ca acestia sa nu fie cancerigeni sau toxici pentru organism.
Iata o scurta lista cu ‘e’-urile cancerigene, si cateva informatii despre ele:
E110 – Sunset yellow, gasit in dulciuri, prajituri, unele sucuri.
E123-amarant, colorant rosu.
E131, E123, E142(coloranti).
E211(acidul benzoic si derivatii sai- conservant)- este interzis in SUA, dar permis la noi si se gaseste in unele bauturi racoritoare.
E213, E214, E215, E217, E230, E239 (conservanti).
E251, E252-nitrati de sodiu si poatasiu;
E330 ( sarea de lamaie) cancerigen daca este consumata in excaes.
E450 (emulsificator) potential cancerigen in zona digestiva.
E621 (glutamatul de sodiu)-potentiator de arome.
E631, E632, E633-inozinati.
E627, E628, E629-guanilati.
E634, E635-rinoglucide (potentiatori de gust si aroma).
Alte e-uri cu efecte toxice, unele posibil cancerigene:
E102- efect toxic, tartazina, colorant galben gasit in mustaruri.
E124– Pounceau 4R(interzis in SUA), colorant rosu, efect toxic, gasit in unele mezeluri.
E452-glucomanan, toxic respirator.
E621-Glutamat monosodic, efecte neurotoxic, gasit in unele condimente
E954- Zaharina – indulcitor, posibil cancerigen, gasit in guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare.
Efectele lor se produc in cazul consumului excesiv. Aveti grija de sanatatea dumneavoastra.