Probiotice si prebiotice – alimente si indicatii

Termenul de probiotice defineste bacteriile care sunt gazduite de organismul nostru si care ne aduc beneficii. In total in organismul nostru se gasesc peste 100 de bilione de bacterii. Probioticele sunt bacteriile de care avem nevoie. Denumirea lor inseamna pentru viata.

Produsele cu prebiotice potenteaza formarea si efectul probioticelor. Contin prebiotice legumele si radacinoasele, acestea fiind cunoscute mai frecvent ca fibre alimentare.

Printre beneficiile aduse de probiotice se enumera: sinteza de vitamine, stimularea sistemului imunitar, buna functionare a tubului digestiv. Consumul de antibiotice distruge si aceasta flora microbiana benefica.

Probiotice – indicatii si contraindicatii:

Pentru restaurarea unui flore microbiene benefice distruse dar si pentru intarirea sistemului imunitar, exista pe piata produse care contin probiotice. Probioticele sunt utile femeilor cu candidoza vaginala, persoanelor care sufera de colon iritabil, probleme gastrointestinale, constipatie, sau chiar copiilor pentru preventia infectiilor virale respiratorii.

Sunt contraindicate, in schimb, persoanelor cu pancreatita.

Unde gasim probiotice?

Cu toti avem probiotice necesare bunei functionari a organismului. Dupaun consum de antibiotice sau daca avem o patologie dintre cele enumerate mai sus, este bine sa suplimentam cantitatea de probiotice prin consum.

Cele mai des intalnite probiotice sunt Lactobacilli si Bifidobacteriile. Produsele cu probiotice sunt cel mai frecvent reprezentate de iaurturi. Mai exista de asemenea si bauturi sau suplimente nutritive cu probiotice.

Un iaurt cu probiotice are tot timpul o perioada de valabilitate mai mica de 15 zile, nu contine coloranti, zahar, fructe sau agenti de ingrosare. Pe etocheta unui astfel de iaurt se mentioneaza ca sursa laptele pasteurizat, nu cel praf, si se precizeaza prezenta culturilor de bifidobacterii sau lactobacili. Probiotice se mai pot gasi si in lactate sau in varza murata.

Prebiotice si probiotice:

Produsele cu prebiotice potenteaza efectele probioticelor.  Aceste prebiotice nu sunt descompuse de enzimele tubului digestiv, accelereaza tranzitul intestinal (prebiotice recomandate in constipatie si sindromul de colon iritabil) si favorizeaza inmultirea bacteriilor din colon (a probioticelor).

Sub denumirea de prebiotice intalnim toate produsele care contin fibre alimentare (legume si radacionoase). Exista si prebiotice sintetice ca lactilolul si lactuloza. Printre legumele care contin cele mai multe prebiotice se enumera: sfecla, guliile, mazare, fasole, porumb, ceapa, usturoi, anghinare dar si fructe ca bananele.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie