Sangele cu celule stem se recolteaza de medicul obstetrician-ginecolog in maternitate, la cererea pacientei, imediat dupa nastere.
Trebuie anuntata firma prin care se face recoltarea din saptamana 34 de sarcina, iar viitoarea mama va lua cu ea la spital inaintea nasterii trusa primita in urma semnarii contractului. Prin contract se garanteaza pastrarea sangelui placentar pentru inceput 20 de ani. Copilul are apoi dreptul legal de a decide singur prelungirea contractului.
Procedeul de prelevare a sangelui placentar dureaza intre la 30 de secunde la maxim 3 minute. Se recolteaza maxim 150 ml din sange placentar din cordonul ombilical al copilului si este un procedeu nedureros.
Recoltarea se face cu instrumente speciale si se transporta in maxim 3 zile la banca de depozit de celule stem unde va fi testat in prealabil. Parintii pot primii rezultatele testarilor care trebuie sa arate ca sangele este necontaminat in maxim 2 luni, iar in 5% din cazuri sangele nu poate fi stocat datorita unei contaminari in timpul transportului sau a unei boli infectioase ale mamei (SIDA, hepatita, sifillis).
Contractele se fac cu companii care detin autorizatie de la Agentia Nationala de Transplant, si care asigura pregatirea medicilor obstetricieni, trusele de recoltare, transportul sangelui la banca de celule stem si crioconservarea(la 160 de grade celsius). Parintii care nu pot acoperi costul procesarii sangelui, il pot dona in regim public bancii. In cazul in care copilul se va imbolnavi si va avea nevoie de celulele stem depozitate, firmele asigura retragerea si transportul sangelui.
Avantajele celulelor stem din sangele placentar fata de cele din sangele periferic sau maduva osoasa sunt date de faptul ca sangele conservat este deja testat si prelucrat, iar in transplantul de celule stem la adulti e necesara o compatibilitate de 83% comparativ cu 67% necesara in cazul celulelor stem placentare.
Boli care se pot trata cu celule stem:
- in prezent: leucemie, limfom, beta talasemie majora, anemie aplastica severa,mielom multiplu, boala Hodkin, mielofibroza acuta, anemie refractara.
- in teste pe oameni: lupus, diabet zaharat tip 1, scleroza multipla, cancer la san, cancer ovarian, cancer pulmonar, carcinom.
- in teste pe cobai: sclerodermie, Parkinson, Alzheimer, Chron.
Eu nu am reusit sa recoltez la nasterea fetei mele celule stem, sa nascut ceva mai devreme decat ma asteptam, si nu am aut timp sa finalizeze contractul , sper sa nu am nevoie niciodata de celeule stem