Preeclampsia reprezinta o stare patologica reprezentata in principal de hipertensiunea viitoarei mame, aparuta in a 20-a saptamana de sarcina.
Tensiunea arteriala creste intre valori de 140/90 si 160/100 in formele usoare si peste 170/110 in forma severa. Se poate ca pacienta sa fii avut si inainte de sarcina hipertensiune, aceasta crescand in forma de preeclampsie supraadaugata, cu 30/15 mmhg. In acest caz hipertensiunea nu dispare dupa sarcina, iar simptomele preeclampsiei se repeta cu fiecare sarcina.
Hipertensiunea din preeclampsia apare mai frecvent la prima sarcina si are o frecventa intre 5-10%. Se poate insoti si de urmatoarele simptome:
– Edeme
– Tulburari de coagulare ale sangelui si alterarea functiilor hepatice
– Proteinurie (pieredere de proteine in urina mai mare decat 0,3 g pe 24h )
Eclampsia reprezinta hipertensiunea din cursul sarcinii care se complica cu aparitia convulsiilor tonico-clonice (encefalopatia hipertensiva) la mama.
Simptomele in eclampsie pot aparea inaintea nasterii, in cursul nasterii, mai rar in cursul lehuziei.
Clinic in eclampsie se debuteaza cu simptomele preeclampsia, apoi se adauga:
– cefalee, agitatie, tulburari vizuale, dureri in epigastru
– convulsii tonico-clonice
– hipertensiune severa
– proteinurie, oligurie
– pot aparea complicatii mai severe cu mortalitate ridicata precum: coma, hemoragii cerebrale, hemoragii meningeale, edem pulmonar acut, insuficienta renala acuta.
Obiectivele unui tratament in preeclampsia si eclampsie sunt de asemenea protectia mamaei, asigurarea unei sarcini normale cu reducerea incidentei complicatiilor fetale.
In formele moderate de preeclampsia nu se impune tratament hipotensor, in forma severa de preeclampsia si eclampsie se impune tratamentul, iar in conditiile in care crizele de eclampsie se repeta si apar complicatiille cu mortalitate ridicata, se impune intreruperea sarcinii.
Se recomanda atat in preeclampsia si in eclampsie
– monitorizarea tensiunii arteriale din 4 in 4 ore,
– repaus la pat indecubit lateral stang
– Regim normocaloric, normoperotiodic si hiposodat ( sare mai putina de 4g pe zi) atat in formele de preeclampsie si cele de eclampsie