Termenul de colon iritabil se refera la o patologie functionala a colonului ce se manifesta cel mai des prin diaree alternanta cu constipatie. Durerile abdominale si emisia de mucus apar de asemenea in cadrul acestui sindrom.
Acest articol contine informatii despre: Simptome, Investigatii, Diagnostic diferential, Tratament
Aceasta afectiune este foarte raspandita in populatia generala. Multi dintre pacientii care consulta un medic gastro-enterolog prezinta simptome de colon iritabil.
In literatura medicala, termenul de colon iritabil mai poate fi gasit si sub forma de: intestin iritabil, diaree nervoasa, unhappy colon (un colon nefericit).
Boala are o evolutie de lunga durata si in randul pacientilor apare frica de a nu avea cancer (oncofobia). Interogatoriul medicului gaseste de obicei ca pacientii sunt oameni stresati, anxiosi, ce dau bolii foarte multa atentie, consultand medicul si familie si uneori chiar si medicul chirurg.
In aceasta afectiune nu sunt prezente nciun fel de leziuni organice. Pacientii sufera de multe ori de o nevroza anxioasa-depresiva. Constipatia domina tabloul clinic si este intrerupta de scaune diareice cu mult mucus ce apar mai ales in timpul unor situatii stresante si care provoaca emotii intense.
In colon iritabil, nu apar manifestari precum eliminarea de sange in scaun, scaderea in greutate si sindrom anemic.
Nu fac parte din tablou: rectoragia (eliminarea de sange rosu), anemia, scăderea ponderală.
Semne si simptome colon iritabil:
- durerile abdominale: frecvent aceste dureri au un caracter colicativ (durere brusca, violenta, localizata) sau se prezinta sub forma unui discomfort abdominal. Aceste simptome nu apar cand bolnavul este relaxat sau in zilele de concediu.
- alternanta diareei cu constipatia. Scaune sunt sub formă de schibale acoperite cu mucus. Diareea apare la emoţie si de obicei dimineata.
- mucus in scaun, dar fără sânge;
- balonarea este frecventă si se amelioreaza cand sunt emise gaze.
Investigatii si analize pentru colon iritabil:
- anuscopia, rectoscopia, colonoscopia, irigografia. Se fac pentru a exclude o alta boala a colonului.
- gastroscopie – excluderea afectiunilor gastrice;
- ecografie abdominală şi pelvină – pentru patologia pancreasului, colecistului, organelor genitale.
- evaluarea radiologică a intestinului subţire sau enterosopie – pentru patologia organică enterală.
- Cancerul anorectal şi de colon
- Boli inflamatorii ale colonului (Rectocolita Ulcero-Hemoragica, Boala Crohn)
- Diverticuloza colonică şi diverticulita
- Deficitul de lactază – intoleranta la lactoza
- Dispepsia funcţională.
Tratament colonul iritabil – este dificil datorită prezentei unei componentei psihice.
1. Tratament dietetic: se evită alimentele care produc simptome. In caz de constipaţie va recomandam o dietă bogată în fibre. Constipatia poate fi combatuta si cu medicamente antidiareice precum Forlax.
2. Tratament medicamentos:
-antidiareice: Smecta, Imodium.
-antispastice: Spasmomen, Debridat, Ditecel, No-Spa; se caută preparatul cel mai eficient pentru pacient.
-sedative: Hidroxizin, Rudotel, psihoterapie.
Cititi mai multe despre tratamentul colonului iritabil.
[…] (spasme) rectale, defectie imperioasa dupa care cedeaza durerea indica o patologie de colon (colon iritabil, boala crohn, rectocolita ulcerohemoragica, tumori […]
Care e durata maxima a tratamentului cu spasmomen? Am urmat tratament 7 zile 2 pastile pe zi iar durerea abdominala s-ameliorat considerabil ajungand la un vag disconfort. La cateva zile dupa terminarea tratamentului durerea a revenit. Mentionez ca durerea abdominala este singurul simptom si nu am un diagnostic confirmat de colon iritabil desi tratamentul a fost recomandat de gastroenterolog.
As putea relua spasmomen sau exista efecte adverse la tratamentul pe perioada mai lunga.
[…] probiotice. Probioticele sunt utile femeilor cu candidoza vaginala, persoanelor care sufera de colon iritabil, probleme gastrointestinale, constipatie, sau chiar copiilor pentru preventia infectiilor virale […]
[…] sindrom de colon iritabil, reflux gastroesofagian, aerofagie, anorexie, prolaps rectal, atonie intestinala, intoxicatii, […]
[…] atunci cand imping alimentele din stomac prin tractul intestinal. La persoanele cu sindrom de colon iritabil se pare ca aceste contractii sunt mai puternice si […]