Despre colonoscopie

Ce este colonoscopia? Colonoscopia este un procedeu de referinta in diagnosticul si tratamentul afectiunilor intestinului gros, avand o sensibilitate si specificitate mult mai mari ca examenul radiologic cu substanţa de contrast.

De exemplu, leziuni mici (sub 1 cm) şi modificari ale mucoasei (in colite) sunt mult mai bine evaluate prin colonoscopie. In plus, posibilitatea recoltarii de biopsii prin colonoscop creste valoarea diagnostica a metodei. In final, daca examenul radiologic baritaţ are un rol strict diagnostic, colonoscopia permite si efectuarea unor manevre terapeutice variate precum rezectia polipilor si cauterizarea leziunilor hemoragice.

Pe de alta parte, colonoscopia se recunoaste a fi o manevra dificila tehnic, costisitoare, care necesita o pregatire foarte buna a pacientului in sensul golirii colonului de continut fecal (altfel pierzandu-si din acuratetea diagnostica) şi care are o rata a complicatiilor mai mare decat irigografia.

In mod deosebit colonoscopia este util de a fi efectuata de chirurgi. Cand este necesara colectomia este preferabil ca operatorul sa fi evaluat el însusi locul, natura si dimensiunile leziunii, in comparatie cu primirea unor informatii „la mana a doua”.

Pregatirea pacientilor premergator endoscopiei are ca scop golirea colonului in totalitate de continutul de materii fecale. Cu 2-3 zile inainte de colonoscopie pacientii trebuie sa consume numai lichide. Concomitent se face lavajul colonului retrograd, prin clisme repetate sau, mai modern, anterograd prin administrarea unor solutii de polietilenglicol (Fortrans, X-Prep) si electroliti. La inceputul investigatiei pacientilor li se administreaza i.v. droguri sedative (benzodiazepine) si analgetice (Fortral) si li se monteaza electrozi de monitorizare a presiunii arteriale, puls, ECG, oximetrie.

Procedura incepe cu pacientul asezat în decubit lateral stang, endoscopistul tinand aparatul cu mana stanga, mana dreapta fiind disponibila pentru avansarea aparatului prin miscari de impingere, rotatie si deflectie a varfului aparatului.

Colonoscopia diagnostica, incluzand sau nu biopsia, este recomandata în special tumorilor benigne sau maligne de mucoasa sau submucoasa, precum si unor modificari inflamatorii ale mucoasei (infectii, radiatii, ischemie) sau angiodisplaziilor. Colonoscopia este mai putin eficienta in aprecierea tulburarilor functionale de motilitate sau a leziunilor extralumenale ce pot determina compresie extrinseca.

Principalele indicatii ale colonoscopiei diagnostice sunt:

– aprecierea unor modificări patologice semnalate de irigografie;
– evaluarea hemoragiilor digestive inferioare sau a anemiilor feriprive fara cauza evidenta;
– screening-ul pacientilor cu risc crescut pentru aparitia polipilor adenomatosi sau a cancerului de colon;
– evaluarea unui sindrom diareic persistent si sever;
– evaluarea pacienţilor cu colită.

Principalele indicaţii ale colonoscopiei terapeutice sunt:

– polipectomia;
– cauterizarea unor leziuni hemoragice;
– devolvularea colonica sau decompresia intr-un ileus colonic;
– tratamentul obstructiilor colonice prin dilatatii, incizii ale stricturilor, electrufulguraţia LASER a tumorilor.

Colonoscopia prezinta si o serie de contraindicatii:

– orice proces inflamator acut al colonului;
– diverticulita acuta (examinarea este foarte dureroasa si se poate complica prin perforatie);
– suspiciunea clinica de perforaţie viscerala;
– colitele toxice fulminante (risc de perforatie);
– manevrele terapeutice nu se vor efectua la pacienţi cu coagulograma deficitara;
– insuficienta pregatire a colonului.

Cele mai importante complicatii ce pot sa apara in timpul colonoscopiei sunt perforatia si sangerarea.


3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie