Simptomele in fisura anala sunt tipice. Durerea, simptomul central, este vie, atroce, survine la 5-15 minute dupa scaun si dureaza 2-3 ore, ca apoi sa dispara spontan. Lipseste în absenta scaunului. Aceasta secventa, scaun – interval liber – durere, este patognomonica (semn tipic fisurilor anale). Sangerarile si senzatia de scaun neterminat pot completa tabloul clinic.
Examenul fizic pune în evidenta de obicei la comisura posterioara o fisura de forma cel mai adesea triunghiulara. Fisura relativ noua este acoperita de un epiteliu subţire, pe cand fisura veche prezinta o margine bine delimitata, iar in profunzime se observa sfincterul intern albicios, sau este acoperita la marginea externa de o marisca.
Fisura anala se poate infecta si complica cu o fistula subcutaneomucoasa.
Ultimul element clinic caracteristic este spasmul sfincterian, care face dificila examinarea si evidentierea fisurii, impunand anestezia locala.
Tuseul rectal poate evidentia o induratie locala, iar anuscopia poate decela o papila hipertrofica la extremitatea interna a fisurii anale. Evolutia fisurii se face in puseuri mai mult sau mai putin lungi, cu perioade de remisiune aparenta care mimeaza vindecarea spontana dar care se obtine numai sub tratament specific.
Ce alte afectiuni pot mima simptomele?
– cancerul anal – situat de obicei lateral, cu marginile si baza indurate, dar biopsia transeaza diagnosticul;
– sancrul sifilitic – situat lateral, indurat, prezinta adenopatie inghinala, treponema in plaga si serologie pozitiva;
– ulceratia anala a bolii Crohn – survine într-un context clinic cunoscut si este dur;
– ragadele sau fisurile lineare – produse de un scaun tare sau un examen clinic, se produc in timpul actului defecatiei fara interval liber si dispar spontan în cateva minute.
Tratament fisura anala
– tratamentul medical – nu exista un tratament medical specific. Reglarea tranzitului intestinal, tratamentul constipatiei, igiena locala si alimentara pot duce la o ameliorare tranzitorie;
– infiltraţia subfisurara – cu clorhidrat dublu de kinin-uree 5%, sau infiltraţia locala intra-sfincteriana – cu anestezice
locale, are rezultate asemanatoare bune;
– excizia fisurii – sub anestezie locala, poate duce la vindecare fara recidive;
– dilatatia anala – poate duce la vindecare dar poate induce si o incontinenta secundara;
– sfincterotomia posterioara – este urmata de vindecare în 95-100% din cazuri dar în 15% din cazuri produce incotinenta anala;
– sfincterotomia interna laterala – neglijează fisura, practicandu-se o sectiune musculara de 1,5 cm dupa o incizie de 1 cm la 1 cm de marginea anala la ora 3 in pozitie ginecologica. Rezultatele sunt bune, cu vindecari de 99% la un an, fara incontinenta anala.
[…] daca simptomele sunt comparabile – durere, sangerare si mancarime – asemanarile intre fisura anala si hemoroizi sunt in mare masura doar aparente. Hemoroizii sunt, in general, vene inflamate. Prin […]