Mastoza fibrochistica este o leziune neproliferativa, mai frecventa la femeia adulta, in jurul varstei de 30 ani, insa poate fi observata de la pubertate pana la climacterium.
Cauzele bolii nu pot fi explicate in totalitate dar la multe bolnave sunt evidente tulburari endocrine: hiperfoliculinemie, hipertiroidie, alteori hipofunctie genitala si tiroidiana.
Bolnavele prezintă jena sau dureri locale, spontane sau provocate, în special în perioada menstruatiei sau între menstre. La palpare se constata tumori de marimi diferite, de la cativa milimetri (comparate clasic cu alicele de plumb) pana la 2-3 cm, diseminate sau grupate intr-un sector de glanda, uni- sau bilateral, de consistenta ferma. Aceste tumori sunt mobile, usor dureroase la presiune, isi maresc volumul în perioada menstruatiei.
Analgeticele uzuale diminua durerea, iar diureticele pot reduce acumularea de lichid. De obicei nu se constata adenopatie axilara, uneori se pot palpa ganglioni mici, mobili.
S-au observat transformari maligne ale epiteliului acestor leziuni, precedate de aparitia elementelor displazice, de aceea este considerata ca o boala precanceroasa.
Tratament mastoza fibrochistica:
La femeile sub 35 ani, in formele incipiente si sectoriale se recomanda tratament conservator cu hormonoterapie de corectare, în cazurile unde tulburarile hormonale sunt evidente (dozări hormonale, frotiuri vaginale etc).
Aplicatiile locale cu pomezi (Mastoprofen) pot avea rezultate bune. Uneori dupa sarcina si alaptare boala regreseaza.
Tratamentul chirurgical se indica in cazurile de cresteri rapide de volum ale formatiunilor chistice, rezultate slabe ale tratamentului medical corect efectuat 3-4 luni, sau in cazuri de suspiciune de malignizare. Interventia consta in sectorectomie cu examen histopatologic extemporaneu. In cazurile de forme difuze, ce cuprind toata glanda mamara se practica mamectomie subcutanata.