Cancer de colon – investigatii

Cancerul de colon este confirmat folosind urmatoarele metode de diagnostic:

– rectoscopie rigidă (cancer de rect);
– recto-sigmoidoscopia flexibilă (neoplasmul recto-sigmoidian);
colonoscopia;
– colonografia – CT;
– irigografia;
– testul hemocult.

Rectoscopul rigid ajuta la explorarea a primii 20-25 de centimetri din rect si colon sigmoid. Aceasta metoda permite punerea unui diagnostic de cancer de rect. Daca aceasta investigatie se completeaza cu un tuseu rectal si cu o anoscopie evaluarea portiunii terminale a tubului digestiv se va face in mod corect. Rectoscopul este rigid, construit din metal si nu este scump.

Sigmoidoscopul este flexibil si ajuta la explorarea colonului sigmoid si descendent (se ajunge chiar pana la unghiul splenic). Pe aceasta portiune a colonului se gasesc aproape 80% dintre cancerele de colon. Pregatirea inainte de a incepe explorarea este usoara, pacientul va trebui sa faca 2 clisme. Pentru pacient nu va fi un disconfort prea mare.

Folosind colonoscopia putem vedea tot colonul in detaliu si putem prelua biopsii (fragmente de tesut pentru o examinare morfopatologica). De asemenea, cu ajutorul colonoscopului se pot face mici interventii, cum ar fi: scoaterea polipilor (polipectomie), hemostaza. Aceasta metoda este scumpa si disconfortul simtit de pacient este destul de mare. Pregatirea pacientului consta in consumarea a unei cantitati de 3-4 litri de substanta cu efect purgativ (Fortrans).

Irigografia este o metoda mai veche, larg utilizata, dar in zilele noastre este progresiv inlocuita de colonoscopie. Metoda consta in administrarea pe rect a unei substante baritate si efectuarea de radiografii. Dezavantajul este ca nu se pot luat biopsii si nu se pot face mici interventii.

Colonoscopia virtuala consta in reconstituirea colonului dupa efectuarea unui computer tomograf abdominal. Aceasta metoda permite evidentierea polipilor si a unui eventual cancer. Dezavantajul este imposibilitatea prelevarii de biopsii si de a recurge de interventii terapeutice (polipectomie).

Ecoendoscopia transrectala se face pentru a vedea extensia cancerului in straturile tisulare ale rectului. Se poate evalua extensia cancerului, in special in zona rectala.

Testul Hemocult investigheaza hemoragiile oculte (hemoragii cronice, in cantitati mici, dar care pot duce la anemie). Daca testul este pozitiv (se face in cazul persoanelor asimptomatice ca test screening) persoanele suspecte vor trece la efectuarea unei investigatii precum cele de sus (colonoscopie). Testul Hemocult 2 este mai specific, nu trebuie tinut un regim special inainte de efectuarea lui.

Un test modern, dar costisitor este determinarea ADNului modificat din scaun.

Mai jos puteti vedea o colonoscopie:


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie