Simptome cancer rectal

Cancerul rectal evoluează multă vreme asimptomatic. Primele manifestări constau în modificări ale ritmului defecaţiei şi în apariţia unor sângerări exprimate odată cu evacuarea bolului fecal. Nu în puţine cazuri însă bolnavul se prezintă la medic de urgenţă, mai ales legat de ocluzie joasă sau sângerare masivă; şi perforaţia poate fi prima manifestare a bolii în tumorile din treimea superioară a rectului.

Modificarea defecaţiei implică atât frecvenţa cât şi consistenţa scaunului; uneori episoade diareice alternează cu constipaţia; alteori bolnavul acuză o nevoie imperioasă de defecaţie şi incontinenţă (nu poate controla sfincterul).

Sângerarea produsă de un cancer rectal este aproape constant exprimată prin sânge proaspăt care se aşează pe suprafaţa bolului fecal. De multe ori apar evacuări de mucus amestecat cu un scaun fluid şi sânge.

In fazele înaintate ale bolii bolnavul acuză tenesme(senzatie imperioasa de defecatie), dureri şi efectele clinice ale anemiei (anemia apare secundar sangerarilor si pierderii de fier). Tenesmele implică dezvoltarea în ampula rectală a unor tumori exofitice voluminoase; durerea este determinată de invadarea plexurilor nervoase extrarectale sau invadarea osoasă. Durerea în cancerul rectal este un semn nefavorabil. Sângerările vizibile sau oculte determină anemia care, asociată în cazurile de boală avansată cu pierderea ponderală şi anorexia, constituie semne de impregnare neoplazică.

Icterul(pielea devine de culoare galbuie) poate fi prezent la bolnavii cu metastaze hepatice avansate. Limfadenopatia inghinală sau cervicală este rareori prezentă.

Examinarea clinica rectului:
Examenul local al unei tumori rectale se realizează obişnuit prin tuseu rectal. Această examinare digitală a rectului permite depistarea numai a tumorilor din jumătatea distală a organului. In unele cazuri tumora se percepe în totalitate, putându-i-se stabili limita inferioară şi superioară, deci întinderea în sens axial şi întinderea în sens circumferenţial.
Tactul digital descoperă de obicei perceperea unei formaţiuni ferme sau mai adesea friabile, ulcerată central, care sângerează lăsând pe degetul de mănuşă explorator dovada acestei sângerări. Când tumora este limitată la mucoasă este uşor mobilizabilă odată cu mucoasa. Când tumora interesează peretele rectului este fixă şi determină o indurare
care face alt diagnostic improbabil. Examinarea digitală atentă permite o evaluare destul de exactă a gradului de extindere locală şi uneori permite perceperea unor limfonoduli perirectali măriţi.

Tumorile din jumătatea superioară a rectului pot fi decelate prin palpare abdominală numai când sunt foarte voluminoase.

In unele cazuri de boală avansată este posibilă evidenţierea prin percuţie a ascitei peritoneale.

Când metastazele hepatice determina o sporire de volum a ficatului, această hepatomegalie cu suprafaţa neregulată poate fi percepută la examenul fizic al abdomenului.


4 comentarii

  1. Buna ziua.De cativa ani,cam de 3 ani mai précis mi se intimpla chestii stranii.Am avut mincarimi la nivelul anusului si scurgere de ceva lichid,cred ca acid pt ca ma ardea la anus.Ma spalam de 5 6 ori pe zi cu apa calda.Am avut colonoscopie acum 2 ani si s-au gasit 6 polipi care au fost scosi si dupa 4 luni am mers in Romania unde am facut cred ca sigmadoscopie(ceva subtire cu camera ce a fost introdus in anus)si au mai fost gasiti 2 polipi la intrare in anus care au fost scosi.Am fost diagnosticat cu hemoroizi si am folosit hydrozole(crema) care cateodata ajuta.Apoi m-au diagnosticat cu fisura anala.Mi s-0a prescris Scheriproct care nu prea ajuta.Daca stau in apa calda ma ajuta .Simt la anus o umflatura inauntru si in ultima vreme imi vine greu sa stau pe fund.Simt ceva inauntru si ma doare.Cand ridic ceva este mai rau.Doctorul m-a trimis sa mai fac o colonoscopie si astept sa ajung la rand la spital.Sange nu este pe scaun.Mai demult am fost constipat rau(doctoral zice ca din cauza asta am fisura anala)Eu cred ca este cancer anal.Nu am dureri la defecatie.Scaunul este destul de normal.Ma doare si burta cateodata si ma simt umflat si iau Motilium pt asta.Am uitat sa precizez ca ma doare si lateral coapsa probabil ca nu pot inchide normal fundul din cauza umflaturii.Dorm numai pe burta .Multumesc.

  2. am aprope toate simtomele descrise mai sus,am fost la o clinica de prestigiu si am dat cateva milioane de lei pe doua cutiute cu crema si o ecografie din care reiese ca nu am nimic ,dar eu in continuare sangerez la defecatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie