Hepatocarcinomul este denumirea pentru cancerul primar de ficat. Acesta apare prepoderent la bolnavii cu ciroza (80-90 din cazuri). Se estimeaza o mortalitate de 33% in randul persoanelor cu ciroza, datorata hepatocarcinomului. In SUA mortalitatea in hepatocarcinom este de 14 000 de cazuri pe an.
Hepatocarcinomul – Cauze
Riscul major pentru dezvoltarea unui cancer de ficat il reprezinta purtatorii de virusuri hepatice . Riscul este mai mare pentru purtatorii de virus B decat pentru cei de virus C, aparitia unui hepatocarcinom la persoanele infectate cu virus B nefiind precedata in toate cazurile de ciroza. Ciroza in schimb este mai severa si apare mai frecvent la persoanele cu hepatita C. Hemocromatoza este si ea un factor de risc si cauza de hepatocarcinom.
Aparitia unui hepatocarcinom (cancer de ficat) se datoreaza initial unui proces de regenerare hepatica, necesitand de obicei o boala hepatica care a evoluta cu mult timp inainte. De obicei un hepatocarcinom este de forma nodulara, unicentric, dar exista si forme de cancer de ficat multicentrice, cu dezvoltare difuza.
Pentru descoperirea in timp util a pacientilor cu un astfel de cancer de ficat, se recomanda supravegherea ecografica si dozarea de alfa fetoproteina la pacientii cu:
– ciroză din cadrul hepatiteti B sau C;
– hepatită cronică cu virus B sau C ( riscul de cancer depinde si de severitatea inflamaţiei, fibrozei şi de nivelul ADN-ului viral la cei cu hepita B);
– ciroză hepatică de etiologie alcoolica;
– hemocromatoză transmisa genetic ;
– ciroză biliară primitivă.
Simptome de hepatocarcinom si semne clinice de cancer de ficat: scaderea ponderala brusca si rapida, ascita care evolueaza rapid, sever si nu raspunde la tratamentul cu diuretice, subfebrilitati sau febra, dureri de ficat (hepatalgii – dureri in hipocondru drept). La palparea ficatului, acesta se poate simti dur, cu suprafata tumorala. Atat simptomele cat si semnele clinice pot lipsi in multe cazuri, existand un numar mare de cazuri asimptomatice descoperite ocazional prin ecografie.
Pentru stabilirea unui diagnostic de cancer de ficat se dozeaza alfa fetoproteina si sangele pacientului si se folosesc metode imagistice de indentificarea a unui eventual hepatocarcinom (ecografie, CT, RMN).
Alfa fetoproteina are valori normale intre 10 si 20 ng/ml si are o sensibilitate in diagnosticul de cancer de ficat sub 60-70%. Alfa proteina poate sa mai aibe valori crescute si intr-o forma de cancer testicular.Valori de alfa proteina peste 200 ng/ml sunt definitorii pentru un hepatocarcinom aparut la pacientii cu risc. Exista insa cazuri de hepatocarcinom cu dimensiuni sub 4 cm care nu produc alfa proteina ( 2 treimi din cazuri) si 20% din totalul hepatocarcinoamelor, chiar cu dimensiuni mari nu produc alfa-proteina.
Ecografia pune cu usurinta in evidenta leziunile de cancer de ficat (in proportie de 85-95% leziuni cu dimensiuni intre 3 si 5 cm). Pe un ficat cirotic, leziunile mai mici de 1 cm pot fi mai greu de evidentiat. Pentru leziunile intre 1 si 2 cm specifice unui hepatocarcinom, ecografia ca metoda de diagnostic are o senzitivitate intre 60-80%. Contrastul ecografic (CEUS) creste performanta ecografiei de a descrie noduli specifici unui hepatocarcinom.
CT-ul si RMN -ul cu subsatanta de contrast reprezinta metode imagistice auxiliare de diagnostic.
Recomandari in diagnosticul unui hepatocarcinom:
– ecografia se utilizeaza ca metoda de screening pentru aparitia unui cancer de ficat la persoanele cu risc.
– se foloseste determinarea de alfa proteina, cu acelasi scop daca , ecografia nu este accesibila sau suficient de performanta.
– un interval optim (nu obligatoriu ideal) de repetare a ecografiei pentru detectia precoce de hepatocarcinom, este de 6 luni.
Atunci cand criteriile clasice ( imagistica +/- determinare alfa proteina) nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic, se recomanda biopsia din nodulul suspect de hepatocarcinom. Biopsia hepatica se face sub ghidare ecografica, cu ac fin (sub 1 mm) sau de tipul ‘core biopsy’ ( diametru acului este mai mare de 1mm). Daca leziunea suspectata ca find cancer de ficat pare operabila, biopsia este contraindicata datorita unui risc de diseminare de 1-3 % din cazuri.
Hepatocarcinomul – Tratament
– prima optiune in tratamentul unui hepatocarcinom este rezectia chirurgicala (daca o permite rezerva functionala a ficatului) sau transplantul hepatic (tratament pentru cancerul de ficat si ciroza hepatica).
– la tumorile mari la care nu este posibila rezectia chirurgicala se poate opta pentru chemoembolizarea tumorii cu doxorubicina si lipiodol prin artera hepatica pe ramura vasculara care corespunde nodului malignizat. Aceasta metoda de tratament pentru cancer hepatic, sisteaza hranirea cu sange a tumorii.
– la tumorile mici (cu dimensiuni sub 5 cm), se poate folosi ca metoda de tratament alcoolizarea tumorala percutana ghidata ecografic. Prin aceasta metoda, se introduce direct in nodulul hepatic malign, cu ajutorul unui ac fin, alcool absolut. Acest lucru se repeta in mai multe sedinte terapeutice. Pentru aceste tipuri de hepatocarcinoame, ablatia prin radiofrecventa (RFA) constituie o alternativa.
– Daca tehnicile de tratament pentru un cancer de ficat, enumerate mai sus nu pot fi utilizate (cazul unor tumori foarte mari, metastazate sau cu tromboza portala), terpia cu Sorafenib (Nexavar) 800 mg/zi, toata viata, constituie o solutie. Nexavarul este un tratament scump antiangiogenic, impiedicand formarea de noi vase care sa hraneasca tumora.
– pentru un hepatocarcinom cu tumori hepatice mici, multiple aparute pe fond de ciroza, transplantul hepatic este cel mai indicat.
Buna ziua .Ma numesc Manole C .Stiu ca am virusul C si acum două luni era sub control .Muncesc in străinătate , am făcut febră 40 am dureri musculare mă înțeapă inima…rinichi .Mă dor cam toate .Aici mia prescris un antibiotic pentru febra care o aveam .Poate această febra sa fie de la hepatita C .Sunt cam disperată , sunt departe de casă familie .Va mulțumesc anticipat .
Buna Dimineata nici nu stiu cum sa ancep eu am hepatita b Dar aici in spania ami spune ca sunt purtatoare we boala asta ne miloasa sh nu ieau trament nimik sh am dureri in parted dreapta sub cuasta
Buna ziua,
tatal meu in varsta de 68 de ani a fost diagnosticat cu hepatocarcinom, a fost internat si i s-a facut ablatie cu radiofrecventa.
Pe scrisoarea medicala este notat:
Hepatocarcinom multicentric segmentele VII/VII – Ablatie percutana cu radiofrecventa
Hepatocarcinom multicentric segmentele V/VI – Ablatie percutana cu radiofrecventa
Hepatita acuta reactiva
Ciroza hepatica virala C si etanolica clasa Child Plug A (5 puncte) scor MELD (11 puncte)
Hernie hiatala axiala
Diabet zaharat tip II echilibrat prin dieta
Adenom de prostata
Anemie normocitara usoara
Hiposideremie
Ca si tratament a primit:
– Lagosa 2×1 cpr/zi timp de 20 de zile pe luna apoi Essentiale 3×1 cpr/zi 10 zile pe luna
– Augmentin 1g 2×1 cpr/zi timp de 5 zile
– Ferrogradumet 1×1 cpr/zi, timp de 2 luni
Apoi revine la control peste 6 saptamani pentru efectuarea CEUS.
Nu prea am inteles ce inseamna multicentric. Este o forma mai grava de cancer? In asociere cu celelate boli cam ce sanse de supravietuire are? Cat de grav este ca a aparut pe segmentele V/VI si VII/VII? Sunt sanse mari de recidiva? Zice ca il inteapa din cand in cand la ficat. Este normal dupa ablatie sau este un semn ca boala evolueaza?
Multumesc din suflet!
Acum 3 saptamani tatal meu a fost diagnosticat cu carcinom hepatocelular slab diferentiat G3 cu necroza intratumorala.Din momentul acela a inceput sa faca febra zilnic.Daca nu ar face febra s-ar simti destul de bine dar din pacate febra il pune jos.Un sfat cum am putea sa ii scadem febra….in afara de nurofen si agocalmin.Multumesc
Sotul meu a decedat acum 2 saptamini, i-a fost rau 2 zile , l-am dus noaptea la spital unde mi-au spus ca are avc , si dupa citeva ore a murit, dupa autopsie mi s-a spus ca avea cancer de ficat in ultima faza si a facuit insuficienta hepato renala . Este adevarat ca in ultmii 2ani minca destul de putin , a scazut in greutate si nu putea suporta diferite mirosuriparfum , prajeala , ceapa , detergenti etc.)Niciodata nu s-a plins de dureri de ficat sau in partea dreapta . Intr-o vineri s-a trezit spunindu-mi ca nu se simte bine si il doare in dreapta , toata ziua a stat mai mult in pat , spre seara nu mai putea sa inghita mincarea , simbata starea i s-a inrautatit usor , simbata noaptea l-am dus la spital si duminica la 6 dimineata a murit cu diagnosticul pe care vi l-am spus .Pentru mine este de neinteles , sa mori de cancer la ficat in doua zile … este foarte adevarat ca nu a mers la medic si nici analize nu a facut , deoarece avea o frica mare de doctori. Am scris in speranta ca cineva care a mai patit asa ceva ma poate lamuri si pe mine , sau vreun medic . Astept lamuriri .
Am nevoie de nexavar.Daca are cineva ramas in urma tratamentului, astept sa ma contacteze.Bineinteles, contra cost.Multumesc anticipat.
Tatal meu a fost diagnosticat cu insuficienta hepatica cronica, hepatocarcinom multicentric, cu ciroza hepatica virala B decompensata vascular si parenchimatos hepatocarcinomul fiind multicentric pe fond de CH macronodular. As vrea sa stiu ce e de facut. AFP e de 2280 la el GOT 445 GPT 76. Ce sanse are sa ajunga la normal cu aceste rezultate si ce trebuie sa faca. In prezent ia tratament cu entecavir 0,5. Daca se poate sa-mi spuneti si despre acest medicament Entecavir isi merita banii ca e foarte scump 2000 de lei 1 cutie cu 30 de comprimate.
BUNA! tatal meu are un diagnoistic asemanator cu al tatalui tau si anume:ciroza hepatica de etiologie b, hepatocarcirom multicentric,insuficienta hepatica cronica. si vreau sa merg cu el la in bucuresti la fundenipt ca la noi in suceava nu prea i`au dat sanse…tu p la ce doctori ai mers cu tatal tau si ce sanse i`au dat? cum se mai simte acum? astept un raspuns de la tine
tatal meu a fost diagnosticat cu hepatocarcinom in urma cu o luna,acum doua saptamani a fost supus une interventii chirurgicale,ia fost estirpata tumoarea impreuna cu lobul stang si o parte din lobul drept,dar din nefericire si ficatul cat a mai ramas este cirotic si intr-un stadiu destul de avansat.Rezultatele biopsiei ne-au confirmat ca este cancer IN STADIUL 2,am mers la oncolog si ne-a prescris un tratament cu NEXAVAR,dar numai prin martie poate sa inceapa tratamentul.MAI AVEM SANSE? CE REACTII O SA AIBA DP CE VA INCEPE ACEST TRATAMENT? VA MULTUMESC 🙁
sunt dipserata tatalmeu a fost diadnosticat cu cancer hepatic . 75% din ficat este afectat de tumori , vreau un sfat
care este diagnosticul mai exact?