Diagnosticul precoce in cancerul de san asigura o vindecare durabila. Diagnosticul precoce al acestui cancer inseamna descoperirea bolii in stadiul de tumora mica (pana la 2cm) si fara ganglioni palpabili in axila de aceeasi parte a tumorii.
In uma vizitei la medic, femeile cu cancer la san stadiu incipient pot prezenta urmatoarele simptome de cancer de san la debut: Tumora la san (sesizata si la autoexaminare), modificari la nivelul mamelonului (retractie sau eczeme) cu secretie mamelonara. Durerea de san nu este un simptom specific in cancerul de san, 50% din femeile intre 25 si 50 de ani pot sa aibe dureri de san din alte motive.
Tumora palpata in diagnosticul precoce in cancerul de san, e de dimensiune mica, unica, ferma, putin mobila, neregulata.
Orice femeie peste 30-35 de ani trebuie sa se autoexamineze si sa se prezinte anual la un control medical de rutina, cu atat mai mult femeile cu factori de risc:
- varsta peste 40 de ani,
- cancer de san in familie (mama, sora, dar si matusi sau verisoare), in plus e si mai important daca au facut cancerul de san bilateral, inainte de menopauza. Riscul creste intre 3 si 9 ori in aceste situatii.
- daca nu ati avut copii, daca ati avut copii dupa 30 de ani, daca nu ati alaptat, daca ati avut prima sarcina avortata
- femeile cu menopauza tardiva si menarha precoce (sub 12 ani)
- fumatul si consumul de alcool
- obezitatea si consumul de grasimi in alimentatie
- diabet zaharat
Examenul in cancerul de san:
1. Autoexaminarea este recomandata lunar de la varsta de 20 de ani. Autoexaminarea se face la 4-5 zile dupa terminarea ciclului, in pozitie culcata, relaxata, sau in oglinda cu mana ridicata sub cap. Se urmareste simetria sanilor iar palparea se face cu degetele prin miscari circulare in toate cele 4 cadrane ale sanului, iar apoi se palpeaza mamelonul pentru a se sesiza induratii sau scurgeri mamelonare.
2.Controlul la medic in vederea depistarii precoce a cancerului de san se face de 3 ori pe an intre 20 si 40 de ani si apoi anual.
3. Mamografia se efectueaza o data intre 35 si 39 de ani, apoi la 1-2 ani intre 40-50 de ani si anual dupa 50 de ani. la mamografie se pot depista 85% din cancerele de san, 45 % dintre ele fiind in stadii atat de precoce incat nu sunt palpabile.
O tumora depistata nu este obligatoriu sa fie cancer, biopsia confirma sau infirma acest diagnostic, putand fi vorba si de tumor benigne (necanceroase).
Odata depistat cancerul de san, beneficiaza de un tratament eficient cu rata buna de raspuns care consta in tratament chirurgical, chimioterapie si radioterapie.