Diagnosticul cu computer tomograful-CT

Computer tomograful este un aparat cu raze X care face sectiuni axiale de diferite grosimi de la un milimetru la 10 milimetri in functie de zona investigata. Este alcatuit dintr-un tunel in interiorul caruia se gaseste un tub care emite radiatii. tubul se rasuceste in jurul mesei pe care se afla pacientul. Zona care trebuie examinata cat si grosimea sectiunii se stabileste cu ajutorul unui calculator. In spitalele clinice din Romania se gasesc CT-uri spirale multislice adica se executa mai multe sectiuni  de vizualizare cu raze X la o singura rotatie.

Bonavul trebuie sa stie ca CT-ul se face doar la recomandarea medicului pentru anumita regiune a corpului si nu se face la cerere. Nu este o metoda agresiva sau invaziva, pacientul sta imbracat in tubul CT-ului, insa fara nici un fel de metal pe corp. Poate fi utilizat inclusiv de pacientii aflati in coma sau conectati la aparate de respiratie artificiala. Este contraindicata aceasta investigatie femeilor insarcinate, dar nu sunt daunatoare nou-nascutilor.

Un astfel de aparat costa intre 1.5 si 2 milioane de euro, cu o intretinere de 30 ooo de euro, iar care emite radiatii trebuie schimbat la 7-8 luni si valoreaza 8 000 de euro aproximativ.

Pentru pacient pretul unei astfel de investigatii este .variază în funcţie de partea anatomică pentru care este necesară investigaţia, dar şi de utilizarea de substanţă de contrast. De exemplu, preţul unui examen CT fără substanţă de contrast, variază între 40 şi 100 lei, iar cu substanţă de contrast, costă în jur de 250 lei. Casa de asigurari de sanatate acopera 50% din aceasata investigatie numai daca este ultima posibilitate de a se investiga, la recomandarea medicului sef de sectie si doar pentru anumite afectiuni ca: traumatisme cranio-cerebrale, toracice, fracturi complexe, hemoragii interne, accidente cerebro-vasculare acute, insuficienta respiratorie acuta.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie