Atunci cand se suspecteaza intr-un cuplu ca barbatul are probleme de fertilitate se recomanda spermograma ca si analiza.
Ce trebuie stiut despre recoltare?
- Recoltarea probei se va face obligatoriu in spital si nu acasa, deoarece sperma isi modifica repede compozitia la contactul cu aerul.
- Recoltarea se face la minim 2 zile dupa abstinenta sexuala, intr-un recipient steril.
- Nu este recomandata folosirea prezervativului pentru adunarea spermei, deorece substantele lubrifiante ale acestuia pot afecta calitatea spermei.
- Este necesar sa se urineze inainte de recoltare, pentru a se elimina germeni
Rezultat analize:
- Probele recoltate se analizeaza in minim 7 zile
- Rolul analizei este nu doar a deteemina daca este vorba despre sterilitate ci si daca sterilitatea este temporara sau permanenta.
- Rezultatul include: volumul ejecularii, ph-ul si vascozitatea spermei, numarul vitalitatea si mobilitatea spermatozoizilor, analiza chimica a spermei.
- Valori spermograma: in mod normal un centimetru cuib de sperma contine in jur de 250 de mii de spermatozoizi, insa dintre acestia nu toti sunt apti sa realizeze procesul de fecundare.
Febra sau medicamentele pot diminua temporar numarul spermatozoizilor, de aceea inainte de stabilirea unui diagnostic este recomandata repetarea analizei.
[…] cu secretiile produse de prostata.Lichidul seminal la un barbat cu vasectomie nu contine insa spermatozoizi. Deci fecundarea unui ovul este imposibila si in lipsa oricaror alte metode de contraceptie care […]
[…] din urina, determinari de hormoni FSH, LH, prolactine, tiroidieni, TSH, progesteron), barbatul (spermograma).In cazul in care analizele de mai sus vor iesi neconcludente, se va recurge la examinari […]