Silicoza – simptome, tratament

Silicoza este o afecțiune pulmonară cu evoluție cronică care apare în urma inhalării și acumulării de bioxid de siliciu liber cristalin la nivel pulmonar.

Silicoza apare cu predilecție la muncitorii din anumite ramuri economice unde prăfuirea silicogenă este intensă. Printre acestea se remarcă mineritul, industria metalurgică și constructoare de mașini, industria sticlei, cristalului, porțelanului, faianței,extracția și prepararea nisipurilor industriale, industria materialelor de construcții, agricultura, industria maritimă, producția de detergenți și săpunuri.

Simptome silicoza

Tabloul clinic este polimorf, încadrând atât o serie de simptome pulmonare cât și semne și simptome generale.

Dintre simptomele pulmonare, cele mai semnificative sunt dispneea ( dificultate în respirație ) de efort care ulterior poate deveni de repaus, tuse discretă, seacă care pe parcursul evoluției bolii poate deveni productivă cu expectorație intensă chiar hemoptoică ( cu sânge ) și dureri toracice ( cu senzație de jenă, constricție, arsură).

Simptomele generale ce caracterizează această afecțiune sunt: astenia, adinamia, febra, scădere ponderală, alterarea stării generale, uneori artralgii (dureri articulare ce afectează cu predilecțiearticulațiile sacroiliace).

Analize silicoza

În ceea ce privește investigațiile, baza diagnosticului este reprezentată de examenul radiologic pulmonar în incidență antero- posterioară. Prin efectuarea radiografei pulmonare, nu numai că se poate pune diagnosticul de silicoză, ci este și un mijloc de urmărire a evoluției și o metodă de depistare a complicațiilor. Alte investigații care se mai pot efectua sunt reprezentate de Tomografia computerizată, Scintigrama pulmonară, Examenul sputei, Examene de laborator ( hemoleucograma, VSH, dozări enzimatice ), Bronhoscopie, Lavaj bronho- alveolar.

Ținând cont de faptul că Silicoza pulmonară se poate  complica cu Tuberculoză se efectuează și intradermoreacția la tuberculină.

Această afecțiune  are o evoluție lentă, progresivă chiar și după scoaterea din mediu silicogen.

Complicatii

Silicoza pumonară este o afecțiune care determină scleroză pulmonară, astfel în decursul evoluției pot apare o serie de complicații precum:

–          Insuficiență respiratorie;

–          Cord pulmonar cronic;

–          Silico- tuberculoza;

–          Bronhopneumonie cronică obstructivă( Bronșită cronică, emfizem pulmonar);

–          Pneumotorax ( acumulare de aerîncavitatea pleurală) spontan;

–          Atelectazie( colabareaalveolelorpulmonareînlipsaaeruluipulmonar) segmetară;

–          Complicații infecțioase.

Tratament silicoza

În ceea ce privește tratarea silicozei pulmonare se poate apela la un tratament patogenic (inhibarea reacției pulmonare la prezența pulberilor de siliciu) cât și la un tratament simptomatic ( pentru ameliorarea simptomelor produse de boala și prevenirea și tratarea complicațiilor).

Astfel tratamentul patogenic poate face cu Citrat de aluminiu complex Poli- 2- Vinil – Piridin- N- Oxid( PVNO ), Tetrandrină. Tot în cadrul tratamentului patogenic pot fi incluse și antiinflamatoarele nesteroidiene ( Fenilbutazona) sau corticoterapia( Prednison).

Pentru tratarea simptomelor silicozei se pot utiliza o serie de medicamente precum bronhodilatatoare( Miofilin, Teofilină)- pentru dispnee, sedativi ai tusei( Codeină), expectorante( Bromhexin), antalgice( Panadol, Algocalmin)- pentru durerile toracice.


4 comentarii

  1. daca am fost depistat cu asm bronsic persistent si am lucrat ca sablator e posibil sa am si silicoza?va rog sa ami spuneti ce risc e

  2. Am diagnosticul de silicoza stadiul III(A,3r,hi,em),sindrom obstructiv distal sever.
    ECG:ritm sinusal,Frecventa:68/min,Ax QRS=+30grade,unda T negativa in D III si aplatizata in V2,V3.
    Va rog frumos,daca puteti sa-mi explicati rezultatul ECG.
    Va multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie