Tratament si remedii pentru arsuri

Tratament si remedii pentru arsuri. Arsura se produce prin actionarea asupra pielii a unui agent termic mai cald de 46 de grade. Gravitatea arsurii depinde de agentul vulnerant, durata actiunii acestuia, suprafata si profunzimea arsurii. Spre exemplu flacara produce leziuni mai profunde ca si generator de energie spre deosebire de lichidele firbinti care sunt transportoare de caldura.

Suprafata arsa (procentual) se calculeaza adunand urmatoarele procente in functie de caz: comparativ cu plama care are o suprafata de 1%, capul si gatul 9%, membru superior 9%, membru inferior 18%, o fata a trunchiului 18%.

In functie de profunzime exista: gradul 1 pt arsuri ca si arsura solara (roseata cu durere), gradul 2 pt arsuri in care apare si basica (flictena), gradul 3 pt arsuri mai profunde cu basica cu sange si aspect mozaic (rosu cu zone inchise de culoare de necroze), gradul 4 pt arsuri in care leziunea afecteaza mai multe straturi ale pielii si cicatrizarea sontana este imposibila.

Vindecare arsuri:

In urma unui tratament corect pentru arsuri(explicat mai jos) arsurile se vindeca:

 •  intr-o saptamana pentru gradul 1
 • 2 sapatamani pentru arsurile de gradul 2
 • 3 saptamani pentru cele de gradul 3
 • cele de gradul 4 sau cu un diametru mai mare de 4 cm necesita operatie cu punere de grefe si autogrefe. Operatia pentru arsuri se efectueaza la 3 saptamani la 3 saptamani de la accident, cand escarele sunt eliminate.

Dupa vindecare este necesara ungerea locului cu crema emolienta pt arsuri, deorece ramane in urma o piele foarte uscata.

Tratament si remedii pentru arsuri:

Pentru arsurile usoare grad 1 si de soare se recomanda ca si remedii pentru arsuri crema de galbenele. Daca sunteti insa martorul unui accident casnic care se soldeaza cu arsuri trebuie sa stiti urmatoarele lucruri:

 1. Bolnavul trebuie scos din mediu si ii trebuie acoperit corpul cu un cearceaf, folie sau patura curata.
 2. Daca arsurile sunt chimice, suprafata arsa se va spala cu apa calduta timp de jumatate de ora.
 3. In caz de alte rani, oprirea hemoragii sau reduicerea fracturii vor avea prioritate pentru medicul de urgenta chemat.

Chiar daca arsurile de suprafat pot fi minore exista riscul arsurilor de cai respiratorii care au o gravitate deosebita si necesita internarea ulterioara a bolnavului ars. De asemenea la electrocutari chiar daca nu se vad decat  puntele de intrare/iesire ale curentului, arsurile din profunzime (musculare) pot fi deosebit de grave.

Daca insa arsurile sunt putin intinse (sub 10% din suprafata), superficiale, intr-o zona nefunctionala si fara importanta estetica, internarea nu este necesara.

Tratament arsuri:

 • Plaga se spala cu apa si sapun, se indeparteaza resturile de piele moarta (atentie smoala nu se smulge! se inmoaie cu unguente si uleiuri pe baza de petrol, sau chiar cu benzina)
 • Se rade cu margine de 3 cm in jurul plagii arse si se panseaza.
 • Pansamentul se schimba zilnic  si plaga se spala cu apa calduta si sapun neiritant
 • Pansat: Se aplica unguente neiritante peste care se pune tifon gros neadereant.
 • Crema pe baza de ceara de albine este utila ca si remediu pentru arsuri doarece grabeste vindecarea si micsoreaza ciactricile estetice si nefunctionale.

 

 

 


Un comentariu

 1. As vrea sa mai adaug ce am folosit si recomand cu mare incredere. Am ajuns la mare…am stat prea mult pe plaja, nu am avut grija de piele si m-am ars urat tare.
  Am tot aplicat remedii naturale dar singurul lucru care mi-a facut bine a fost o sticluta cu aloe vera pur compus din 99% ingrediente organice Aubrey Organics.
  La mine a functionat tare bine si o recomand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie