Pneumonia – simptome, preventie, tratament

pneumoniaPneumonia este o infectie acuta a plamanilor care poate fi determinata de o varietate de microbi si virusuri.

Nu toti microbi si virusurile ajung insa sa afecteze plamanii si sa cauzeze o pneumonie. Majoritatea infectiilor se opresc la poarta de intrare si pot cauza afectiuni ale gatului, faringelui, laringelui (laringite) sau nasului (rinofaringite).

 

Pneumonie simptome:

Pneumonia se manifesta prin febra (chiar 40 de grade celsius), durere si tuse. Durerea din pneumonie se prezinta sub forma unui junghi in spate sau in piept si ingreuneaza respiratia. In pneumonie, tusea poate fi seaca sau cu expectoratia uneori de culoare galben-verzui.

Pentru a diferentia o pneumonie de infectiile ale cailor respiratorii superioare (cazuri in care pot aparea tuse sau febra), este necesar consultul medicului pneumolog. Medicul specialist are nevoie si de o radiografie de plamani pentru a stebili un diagnostic de pneumonie.

Transmitere pneumonie:

Contagiozitatea in pneumonie depinde de microbii sau virusurile care o cauzeaza. Chiar daca esete vorba de un virus cu transmitere facila prin aer, nu toti membri unei colectivitati fac pneumonie. Unii dezvolta racelii simple, rinofaringite, depinzand de sistemul imunitar si sensibilitaea fiecaruia. Personelor cu risc le este interzis contactul cu persoanele cu pneumonie.

Persoane considerate cu risc (la care se face preventia pneumoniei):

Personele susceptibile la pneumonie sunt copii foarte mici, varstnicii, bolnavii cronici cu patologie pulmonara, cardiaca, renala, persoane cu diverse malignitati, care au suferit splenectomii sau au imunitate scazuta, persoanele infectate cu HIV.

Pentru aceste persoane se practica profilaxia pneumoniei (metode de preventie pentru pneumonie):

Vaccinarea antigripala este necesara anual, la inceputul anotimpului rece. Un virus gripal poate declansa o pneumonie la o persoana cu risc. In plus se poate efectua si vaccinarea impotriva pneumococului o data la 5 ani la persoanele cu risc (pneumococul este principalul agent etiologic al pneumoniei).

Cateva masuri simple, care pot fi luate de personele care doresc sa evite o pneumonie, sunt: evitare contactului cu persoane care au infectii respiratorii (in special daca au simptome de pneumonie), evitarea unei expuneri la frig, utilizarea unor haine adecvate (nici prea subtiri, nici părea groase), respectarea unui orar sanatos de somn si o alimentatie cat mai sanatoasa cu mese regulate.

Pneumonia poate fi severa datorita complicatiilor sale, dar in majoritatea cazurilor se vindeca sub un diagnostic timpuriu si tratament corect.

Pneumonie tratament:

Pneumonia se trateaza de medicul specialist si nu prin automedicatie.

Nu se recomanda luarea din proprie initiativa a antibioticelor deorece de cele mai multe ori se iau antibioticele gresite sau isi administreaza in mod inutil antibiotice, persoanele cu infectii virale care nu necesita un astfel de tratament. Antibioticele gresite sau in exces in perioada febrila pot duce la selectarea unor microbi mai rezistenti si cauzeaza o pneumonie mai greu de tratat ulterior. Automedicatia (pacientii isi cumpara singuri de la fermacie medicamentele fara recomandarea sau reteta unui medic) a cauzat inutilitatea unor antibiotice care se inlocuiesc cu antibiotice mai toxice si mai scumpe.

In pneumonie este indicat un consum adecvat de lichide (2 l pe zi) suplimentat chiar pana la 4 l pe zi la personele care fac febra inalta. Este recomandat repausul la pat si evitare expunerii la frig. Pentru diminuarea simptomelor se pot administra antipiretice (doar daca febra depaseste 38 de grade, febra fiind o forma de lupta a propriului corp cu infectia) precum nurofenul (nu pe stomacul gol) sau paracetamolul (nu mai mult de 3 comprimate pe zi la adulti), antalgice pentru durere, calmante pentru gat daca aveti probleme sau picaturi de nas (nu se administreaza mai mult de 3-5 zile).

Pneumonia se vindeca in cateva zile pana la 2 saptamani, sub tratamentul antibiotic prescris de medic daca este necesar. Se poate ca la persoanele slabite sa existe o perioada mai lunga de recuperare dupa pneumonie, iar  cei care sufera si de alte afectiuni grave sa dezvolte insuficienta respiratorie, sa se decompenseze o eventuala insuficienta cardiaca.


Un comentariu

  1. Tratati raceala din timp, tusa cu ceapa cu miere, inhalatii cu eucalipt, menta si cateva picaturi de siropul Prospan. Mai puteti folosi si siropul de ridiche cu miere si multe lichide. Recomandabil ceaiuri caldute cu miere si lamaie. faceti febra, atunci urgent la medic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie