Tratament gingivita. Gingivita apare la aproape toti adultii, dar este de intensitate diferita. Cel mai frecvent motiv al pierderii dintilor este gingivita. De asemenea, gingivita este o manifestare (printre primele) a unei boli a peridontiului.
Gingivita inseamna inflamatie a gingiilor. Aceasta inflamatie se traduce prin schimbarea culorii gingiilor (din roz spre rosu-albastru), prin sensibilitatea lor crescuta si prin sangerarile care apar in timpul spalarii dintilor.
Cauze gingivita: placa dentara, tartru.
Ce puteti face pentru a ameliora gingivita?
- Spalati si periati gingiile de cel putin 2 ori pe zi timp de 3 minute. Faceti asta in mod corect.
- E important sa periati marginile gingiilor deoarece acolo este zona cea mai susceptibila pentru placa dentara. Folositi periute care sunt indoite la un unghi de 45 de grade, astfel incat sa perie si dintii si gingia.
- Un sfat util privind periutele: folositi 2 periute. Cand folositi una, lasati pe cealalta sa se usuce.
- Consumati mai multe alimente bogate in calciu: lactate, vegetale cu frunza verde. Pe langa alimentatie faceti exercitii fizice si nu mai fumati. Aceste masuri duc la o intarire a oaselor (peridontiu).
- Masati gingiile pentru a imbunatati circulatia sangelui la nivelul gingiilor. Faceti acest masaj folosind degetul mare si aratatorul.
- Consumati alimente bogate in vitamina C. Aceasta vitamina ajuta la prevenirea sangerarilor. Consumati fructe si legume sau luati tablete cu vitamina C (maxim 500 mg pe zi).
- Folositi cu incredere apa de gura cu efect antibacterian.
- Adoptati un stil de viata care sa nu va aduca prea mult stres, relaxati-va mai mult.
- Precum am mai spus si sus: alcoolul si fumatul. Renuntati la fumat si evitati alcoolul. Aceste lucruri va vor face bine pe toate planurile.
- Limba trebuie curatate de bacterii si toxine.
- Echinacea, musetelul sunt plante cu actiune antiinflamatorie si antibacteriana. Incercati-le cu incredere pentru ca au efecte vizibile in cazul gingivitei.
- Gingivita poate fi prevenita daca rontaiti morcovi si telina.
- In timpul sarcinii mamele sunt mai susceptibile la a dezvolta gingivita (asta din cauza hormonilor). Ingrijiti-va dintii si gingiile mai mult.