Jumatate din romanii cu varste intre 35 si 44 de ani sufera de boli ale gingiilor, iar unul din zece sufera de gingii inflamate sau parodontoza, parodontita care la randul ei duce la pierderea dintilor.
Parodontoza include toate bolile parodontale care definesc infectii bacteriene ale tesuturilor gingivale si oasele din jurul dintilor. Cavitatea orala este habitat de peste 500 de tipuri de bacteri. Lipsa igienei orale adecvate debuteaza cu aparitia placii dentare care este moale la inceput si apoi se mineralizeaza formand tartru. Tartru este suprafata ideala de dezvoltare a infectiilor care prin toxine si inflamatie distrug tesutul din jur.
Aceste infectii se multiplica in pungile gingivale ducand treptat la pierdeerea sustinerii dintilor si la deteriorarea lor (dintii devin mai liberi si mai slabi si in cele din urma cad).
Igiena dificitara si periajul prea rar este punctul de start in dezvoltarea de parodontita. Alte cauze de parodontoza sunt dieta proasta (excesul de zahar), fumatul, abuzul de alcool, bolile sistemice ca diabetul, osteoporoza, bolile de sange, defectele anatomice, umplerea improprie a dintelui, protezele si coroanele neperformante
Simptome paradontoza:
La debut boala poate avea simptome usoare nesesizabile multi ani, singurul semn fiind gingii inflamate care sangereaza la periaj (gingivita).
- Gingivita este prima etapa de paradontoza. Primul semn este sangerarea gingiilor (gingii inflamate) prima oara la periaj, apoi la atingere, cand mancati. Pot sa apara gingii rosii, tumefiate. Gingivita este complet reversibila si poate fi tratata cu paste de dinti ai ape de gura speciale.
- Parodontita fara pierderea dintilor este un proces mai avansat in care apar pungi dentare, mediu propice dezvolatarii bacteriilor. Ca si simptome se pot abserva indepartarea gingiilor de dinti care face loc placilor subgingivale si favorizeaza atacarea de indeaproape a dintelui. Eliminarea parodontitei nu mai este posibila doar prin periaj.
- Prodontita cu pierderea dintilor: Tesuturile care tin dintii in vertical sunt deteriorate, buzunarele paradontale sunt adanci, gatul dintelui este expus, infectia face ca dintii sa se miste.Lejeritatea in miscare a dintilor indica o pierdere semnificativa de substanta osoasa. Finalul unei parodontoze netratate este pierderea dintilor.
De multe ori bolile parodontale port fi nedureroase. Exista insa simptome care va pot atrage atentia: gingii rosii umflate, gingii inflamate, sangerarea gingiilor in timpul periajului, durere si sensibilitate crescuta in timpul perijului sau cand consumati alimente tari (mere), prezenta tartrului, sensibilitate crescuta la stimuli chimici sau termici (apa rece sau ceaiuri fierbinti), miros neplacut al gurii, gingii retractate si gatul dintilor expus.
Infectiile parodontale si aprodontita sunt ca o rana mare deschisa care nu se vindeca. Pot provoca si boli sistemice prin patrunderea bacteriilor in vasele de sange, sau formare de emboli septici. Pentru prevenirea si tratarea parodontozei este neceasar o igiena orala care indeparteaza placa dentara cu o pasta si antibacteriana, curatarea spatiilor dentare si bineinteles consultul medicului dentist.
Am si eu aceiasi problema va rog puteti sami spuneti daca pot sa ma clatesc cu ceai de orice fel si cu bicarbonat multumesc.
[…] gingivita. De asemenea, gingivita este o manifestare (printre primele) a unei boli a peridontiului.Gingivita inseamna inflamatie a gingiilor. Aceasta inflamatie de traduce prin schimbarea culorii gingiilor […]