Intoxicatia cu ciuperci – ciuperci otravitoare

Intoxicatiile cu ciuperci se datoreaza nediferentierii intre ciupercile comestbile si cele necomestibile. Asociatii de de simptome specifice unor intoxicatii cu anumite ciuperci formeaza un sindrom. Acestea se impart in 2 mari categorii intoxicatii cu aparitie precoce si cu aparitie tardiva.

Intoxicatii cu aparitie precoce:

  • Sindromul atropinic apare in cateva minute pana la 3 ore, se datoreaza consumului de Amanita muscaria (buretele pestrit) si pantherina (panterei) si se caracterizeaza prin: dureri abdominale intense, greturi, varsaturi, agitatie, exantem in jumatate superioara a corpului, halucinatii, delir, midriaza, convulsii, coma.
  • Sindromul colinergic  apare in cateva minute pana la 3 ore, este datorat consumului de Clitocybe dealbata (palnia viperei) si Onocybe pantillardi (ciuperca pieptansului) confundate cu buretele de mai. Simptome: secretii salivare si nazale abundente, lacrimari, hip[ersecretie bronsica, scaderea tensiunii arteriale, scaderea frecventei cardiace, transpiratii, parestezii.
  • Sindromul resinoidian apare sub 3 ore sau intre 3-8 ore data de ciuperca Boletus satanas (hribul dracului) adesea confundata cu hribul domnesc. Tablou clinic: greturi, varsaturi, dureri abdominale, diaree.

  • Sindromul coprinianan este datorat buretelui de cerneala, ciuperca inconfundabila, apare dupa 15 minute de la consum si se caracterizeaza prin: scaderea tensiunii arteriale cu colaps chiar, tulburari gastrointestinale.
  • Sindromul halucinator este dat de consumul de Psillocybes semilanceata, are un debut de la 30 de minute pana la o ora si se caracterizeaza prindezorientare temporospatiala, halucinatii, depersonalizare, midriaza, scaderea frecventei cardiace, hipotensiune arteriala, congestia fetei.

Tipuri de intoxicatie de ciuperci cu aparitie tardiva

  • Sindromul faloidian este cel mai grav cu o mortalitate de 90%cel mai frecvent este datorat ciupercii Amanita phalloides (ciuperca alba) si mai rar se datoreaza ciupercii Amanita Verna (buretele de primavara). Acestea se confunda adesea cu Champignion.

Simptome in intoxicatitaa cu cipuerci Amanita: debuteaza dupa 6-40 de ore si au o faza de agresiune de 2-5 zile cu greturi, varsaturi, intolerant gastric totala, diaree holeriforma,hepatomegalie dureroasa, icter, citoliza hepatica.

  • Ciuperca Gyromitra esculenta (zbarciogul gras) se confunda adesea cu ciuculeti si in intoxicatie apare sindromul giromitriancare : debuteaza 10-25 de 0re si are ca simptome de intoxicatie greturile, varsaturile,durerile abdominal, apoi hemoliza intravasculara acuta, citoliza hepatica, tulburari neuropsihice.
  • Cortinarius orelarianus sau buretele paianjen poate fi confundat cu buretele de pajiste. In intoxicatie cu aceste tip de ciuperci dupa 2-17 zile, apr aurmatoarele simptome: de nefrita acuta tubule-interstitiala, hepatita acuta toxica,tulburari gastrointestinale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie