Intoxicatie alimentara – cauze si simptome

Toxinfectii alimentare (numite si intoxicatii alimentare) sunt boli acute care se datoreaza ingerarii de alimente cu bacterii sau toxine patogene, care pot atinge un indivi, grup de indivizi sau o comunitate

Epidemiile sunt cea mai frecventa forme de manifestare. Acestea sunt caracterizate prin aparitia exploziva si masiva in randul consumatorilor aceluiasi aliment, si ineceteaza la fel de rapid prin  scoaterea acestuia din alimentative. De asemenea fenomenul de intoxicatie alimentara predomina in sezonul cald.

Contaminarea alimentelor poate fi primara, de la origine: laptele bovinelor cu toxina stafilococica, sau secundar de exemplu prin utilaje contaminate, personal bolnav (exemplu toxina stafilococica prin nespalarea mainilor persoanelor care prepara alimentele si care pot avea panaritii sau secretii nazale cu stafilococi).

Se descriu forme de intoxicatie alimentara sau toxinfectie alimentara data de singura bacteria, sau de mai multe. Principalele bacterii si toxinele lor implicate sunt: stafilococul(toxina stafilococica), salmonella (salmoneloza), clostridium botulinium (botulism), Escherichia coli enteropatogen, proteus, listeria, sterptococul, vibrio parahaemoliticus.

Izvorul de infectie poate fi:

–          Un animal bolnav sau purtator sanatos precum : pasari (salmonele, bacil botulinic), porcine, bovine caini si pisici (salmonele si stafilococi), pesti , moluste , crustacee (salmonele, vibrion parahemolitic)

–          Omul bolnav sau purtator sanatos : salmonele (tract intestinal), stafilococi (pe piele, cosuri, panaritii, rani sprainfectate, secertii bucofaringiene, secratii nazale)

Simptome in intoxicatia alimentara: depind de doza infectanta, virulent bacteriei, toxigeneza (formarea toxinei), starea organismului infectat (imunitate, alte boli, varsta conditioneaza raspunsul la toxinfectia alimentara).

In intoxicatia alimentara de tip toxic (simptomele se dadoreaza toxinei , ca si in cazul de botulism sau toxina stafilococica), sunt prezente urmatoarele simptome de intoxicatie: fenomene digestive, greata, varsaturi, diaree, hipotermie, stare toxica cu posibila evolutie rapid letala ca intr-o otravire cu substante chimice toxice.

In intoxicatia alimentara de tip infectios (salmoneloza), germenii infectiosi sunt invaivi si se multiplica masiv. Simptome toxinfectie: diaree explosive, varsaturi, febra, deshidratare. Evolutia este in general favorabila, Iar in cazurile severe pot aparea colaps, somnolenta si chiar deces.

Morbiditatea in cazurile de intoxicatie alimentara este de 75-100%, mai mare chiar in cazurile produse de stafilococ si salmonella (95-100%), mai redusa in cazurile de botulism (30-50%). Toxinfectia alimentara nu lasa imunitate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie