Toxinfectii alimentare (numite si intoxicatii alimentare) sunt boli acute care se datoreaza ingerarii de alimente cu bacterii sau toxine patogene, care pot atinge un indivi, grup de indivizi sau o comunitate
In sindromul de intoxicatie alimentara, apar simptome de gastroenterita acuta si toxice generale, care debuteaza brutal.
In functie de cauza (bacteria sau toxina) se clasifica in toxinfectii alimentare de tip infectios, sau de tip toxic:
1. Toxinfectii alimentare de tip infectios:
Cea mai frecventa forma de toxinfectie alimentara de tip infectios este cea cu salmonella cu sursa de indectie umana sau animala. Cauza cea mai frecventa este consumul de alimente crude sau insufficient preparate termic : carnea de pasare si carnea rosie, oule si mixturile de oua, dar pot fi cauzatpoare de infectie si fructele si legumele.
Simptome in toxinfectia alimentara cu salmonella apar dupa 12-36 de orecu ndiaree, dureri abdominal, varsaturi, febra. Boala poate dura de la cateva zile pana la 3 sapatamani.
2.Toxinfectii alimentare de tip toxic (intoxicatia alimentara). In acest caz boala se datoreaza toxinelor produse de bacterii:
– Toxina stafilococica ajunge in alimente prin contactul cu omul bolnav sau purtator. Stafilococul traieste pe piele in secretii nazale, in rani infectate. Este necesara spalarea pe maini a personalului care prepara alimentele.
Stafilococul se inmulteste rapid in alimente in special in mediu cu sare sau zahar. Tratamentul termic distruge usor stafilococul (10 minute la 80 de grade), insa toxina stafilococica este rezistenta la temperatura (minimm 30 de minute fierbere la 100 de grade)
Dupa 2-4 ore in general, apar in acest tip de intoxicatie alimentara urmatoarele simptome: greata, varsaturi, stare de deshidratare, hipotermie. Boala dureaza una, doua zile.
– Intoxicatia alimentara cu Clostridium botulinium (botulismul). Acesta traieste pe sol in intestinal animal si uman. Ca alimentele sa poata da intoxicatie alimentara este necesara formarea toxinei care apare daorita fierberii insuficiente, conservarea alimentelor in mediu acid sau sarat sau prin vidare. Daca bacilulu se distruge prin 5 ore de fierbere, toxina se distruge in 10 minute
Alimentele care pot determina botulism sunt: in primul rand conservele alimentare de carne (in special carnea de macelarie), peste, legume, sucuri de fructe si legume, alimentele conservate prin vidare. Alimentele care pot da botulism au de obicei un aspect nemodificat dar in cele mai multe cazuri au gust si miros ranced si determina bombarea conservelor. Se poate ca la peste sa nu se modifice proprietatile alimentului.
Simptome intoxicatie alimentara cu clostridium botulinium (simptome botulism): dupa 18-36 de ore apra ameteli, durere de cap, oboseala vedere dubla, uscaciunea gurii, inghitire si vorbire dificila, chiar deces prin paralizie respiratorie. Boala dureaza 3-7 zile in cazurile mportale, iar recuprarea in acest tip de intoxicatie alimentara poate dura luni sau chiar ani.
[…] puteti sa va ganditi la o diaree infectioasa (poate sa fie si diaree cu sange sau cu puroi), toxinfectie alimentara, diareea calatorului daca sunteti intr-o calatorie. Daca diareea are miros acru este vorba de o […]