Rinita alergica – tratament si simptome

Rinita alergica se caracterizeaza prin senzatia de gadilatura pe fosele nazale su stranuturi repetate in salve, ca simptome dominante, care determina prezentarea bolnavului la medic. Adesea apare la tineri intre 10 si 35 de ani, se poate remite spontan sau se poate tranfsorma intr-o rinita cronica. Dea asemenea este posibila aparitia de complicatii precum polipii nazali sau astmul alergic.

Primul pas de tratament in rinita alregica este inlaturarea factorilor cauzatori (alergenilor care sensibilizeaza mucosa nazala si produc inflamatia), dar si a altor substante care se stiu ca pot avea potential de alergeni.

Spre exemplu rinita alergica aperiodica poate ficauzata de praful de camera, fulgii de pasare, parul de pisica, iarba de mare, dafnii, rinita alergica periodica apare in special in lunile florale de la polenul florilor, chiar si al celor de apartament. Se vor evita si expunerea la frig, fum, bauturi reci,microtraumatisme nazale.

Tratamentul medicamentos vizeaza calmarea alergiei pe de o parte si refacerea mucoasei nazale si permebilizarea foselor nazale pe de alta.

In schema de tratament  pentru rinita alergica pot intra ketotifenul (2 tablete pe zi). La bolnavii cunoscuti tratamentul incepe cu 3 saptamani inainte de sezonul alergic.

Simptomele specifice rinitei alergice (rinoreea apoasa, obstructia nazala, stranutul) raspund bine la tratamentul rinitei cu antihistaminice. Infla matia si edemul mucosei nazale se poate remite prin tratament adecvat de rinita cu corticosteroizi (pradnison, dexametazona).

Pentru imbunatatirea respiratiei se recomanda ca si tratament rinita, picaturile nazale cu vasocontrictoare (Rinofug, Bixtoni, Fedrocain), cu conditia ca acestea sa fie administrate pe perioade scurte de timp doar in perioadele de acutizare.

!Aceste picaturi de nas folosite in exces pot determina ele obstructie nazala cvasipermanenta,tahicardie, hipertensiune arterial, si cel mai adesea obisnuirea mucoasei nazale cu ele, fara raspuns ulterior.

Acelasi efecte de permeabilizare a cailor nazale  il au pulverizatiile nazale cu hidrocortizon amestecat cu ser.  In rinita cronica hipertofica se pot indica interventii chirurgicale de catre specialist.

Pentru prescrierea unui de tratament al rinitei alergice correct individualizat este necesara vizata la medicul ORL si /sau alergolog.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Incarca imagini cu analize, ECG, Ecografie