Rinita alergica se caracterizeza prin senzatia de gadilatura pe fosele nazale su stranuturi repetate in salve, ca simptome dominante, care determina prezentarea bolnavului la medic. Adesea apare la tineri intre 10 si 35 de ani, se poate remite spontan sau se poate transforma intr-o rinita cronica. Este posibila aparitia de complicatii precum polipii nazali sau astmul alergic.
Cunoscuta si sub denumirea de rinita vasomotorie sau guturai de fan, este important de stiut ca acesata se clasifica in 3 forme diferite ca simptome si cauze determinante:
1. Rinita alergica aperiodica – Are ca principala cauza contact cu alergeni : praful din camera, parul de pisica, fulgii de pasari (inclusive perne din fulgi), canepa.
Simptome rinita: mancarimi in nas, rinoree (scurgeri nazale) apoasa clara , stranuturi in salve. Simptomele din acest tip de rinita alergica pot fi discrete cu acutizare dimineata sau la intrarea in mediul cu alergeni. Nasul se infunda la inceput alternative pe cate o nara, apoi se permanentizeaza cu probleme de respiratie in special noaptea
2.Rinita alergica periodica – Apare sezonier primavara si vara , in special in lunile mai, iunie, iulie (lunile florale). Acest tip de rinita poate fi cauzat si de florile de apartament care produc mult polen.
Rinita alergica simptome: crize de usturimi, mancarimi in nas, starnut in salve, scurgeri nazale apoase abundente, lacrimare reflexa,dureri de cap, fotofobie (senzatia ca nu se suporta lumina), dureri de ochi, obstructive nazala (nas infundat) care se poate asocia cu pierderea sau scaderea mirosului intermitent.
3.Rinita alergica microbiana este o rinita alergica care asociaza si o infectie , iara ca si simptome se prezinta ca si o raceala greu de tratat cu nas infundat cu stranut unic pe zi, cu scurgeri nazale care nu mai sunt apoase ci mucoase sau muco-purulente. Intalnita mai frecvent in anotimpul rece, i se mai pot asocial ca si simptome: obstructia nazala, lipsa simtului mirosului (anosmia), tusea.
[…] Simptomele specifice rinitei alergice (rinoreea apoasa, obstructia nazala, stranutul) raspund bine la tratamentul rinitei cu antihistaminice. Infla matia si edemul mucosei nazale se poate remite prin tratament adecvat de rinita cu corticosteroizi (pradnison, dexametazona). […]